Uşak’ın en meşhur yemekleri

Günaydın Sevgili Okurlarımız… Alacatene, ekşili arap aşı, topalak aşı, ıspanaklı börek, et basması, ciğer sarma, tarhana çorbası, pirinçli köfte, gül peksimeti, kıymalı puf böreği, ılıbada dolması, farkala, yağlı gevrek, döndürme, ciğerli bulgur, cendere tatlısı, muska böreği, demir tatlısı, keşkek, ebem köftesi. Cerpli et yemeği
Uşak’ın en meşhur yemekleri

Özellikle yeni kuşaklar, güzel memleketimiz Uşak kültürünü ne kadar tanıyor? Yukarıda saydığımız Uşak’a özgü yemeklerin kaçını tattı acaba?

Gelecek kuşaklara Uşak kültürünü aktarmak adına www.usakgundem.com olarak adına yeni bir yazı dizisine başlıyoruz.  Bu amaçla Uşak’ın damak çatlatan lezzetlerinden başlayalım istedik.

Hadi yine soğuk kış günü olmasından dolayı bugün de içinizi ısıtacak bir çorba tarifi verelim. Çorba deyince Uşaklı için akla gelen tek yiyecek ‘tarhana çorbası’ olur.

Tarhana, Türkiye’nin her yöresinde vardır. Ama hiç biri Uşak Tarhanasına benzemez. Afiyet olsun.

Yapımı için malzemeler:

5 kilogram un, 1 kilogram yoğurt, 1 kilogram kırmızı ve yeşil biber, 1 kilogram kuru soğan, 1 kilogram domates , 1 demet maydanoz, 1 demet nane, Tercihe göre 500 gram haşlanmış nohut veya fasulye

Uşak tarhanası tarifi Nasıl yapılır?

Bir gün önceden az miktarda un ve suyu karıştırıp sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın. Soğanları, biberleri ve yeşillikleri ince ince doğrayın. Nohut ya da fasulyeyi haşlayın. Mayaya unu ve diğer malzemeleri ekleyip iyice yoğurun.

Tarhana hamurunu geniş bir kaba koyup 15-20 gün boyunca burada bekletin.

İki günde bir elinizi ıslatıp hamuru karıştırarak alt üst edin.

Mayalanan tarhanayı parçalara bölüp temiz bir bezin üzerine serin. Kuduruktan sonra elinizle ovalayıp ufalayın ve eleyin.

Bez torbada veya toprak küpte saklayın. Afiyet olsun…

Tarhana çorbası Nasıl pişirilir?i

Geniş bir tencerenin içine sıvı yağı, naneyi, salçayı ve tarhanayı koyup hafif kavurun. Ardından çırpma telinin yardımı ile karıştırarak suyu yavaş yavaş ekleyin. Orta derecelik ateşte sürekli karıştırarak kaynatın. Kaynamasının ardından 3-4 dakika sonra altını kapatabilirsiniz.

Kaynak: Fatih Demir (Uşak Aşçılar ve Pastacılar Derneği Yön. Kur. Bşk.)