Uşak'ın Karahallı İlçesi

Uşak ilinin ilçesi olan Karahallı'nın kuruluş tarihi ve kimlerin kurduğuna dair net bir bilgi yoktur.
Uşak'ın Karahallı İlçesi

Bir rivayete göre ise Karahallı'nın 'Karatifil', 'Karahalil', 'Karahulullu' gibi isimleri vardır. Ayrıca ilçenin Karahalil aşireti tarafından kurulmuş olduğunu da yine net olmamakla beraber verilen bilgiler arsındadır.
Karahallı halkı arasında kurululuna dair anlatılan hikaye ise şöyledir: Bir Türkmen yörügünün 4 oglu vardır.Karahalil karahallıyı ; karabedir, Karabedirleri, Deli-hidir Delihidirlıyı , Garip hasan Karbasan i kurmuşlardır .Bu hikayenin doğruluğu yada yanlışlığı ispatlanmamıştır.

COĞRAFİ YAPISI

Uşak iline bağlı Karahallı ilçesi karasal iklimin yaşandığı tarıma elverişli olmayan arazi yapısına sahip bir ilçedir. İlçenin yüzölçümü 460 km² olup rakımı 873 m. dir. İlçenin Uşak iline mesafesi 65 km'dir. Komşu ilçeler Sivaslı, Ulubey, Çivril ve Bekilli'dir. Çivril ve Bekilli denizli iline bağlıdır.

EKONOMİ

İlçenin ekonomisi Osmanlı İmparatorluğu döneminde el tezgahlarıyla başlayan tekstile dayanır. Gün geçtikçe teknolojiye ayak uydurmuş ve şimdilerde bilgisayarlar ile hızlu üretime geçmiştir. Türkiye'nin en önemli tekstil üretim merkezlerinden biri olan Karahallı peştamal, tülbent ve kaput bezi üretimi yaparken yine teknolojiye ayak uydurarak her türlü tekstil üretimini yapabilecek tecrübeye ulaşmışlardır.
İlçede tarım ikinci plandadır. Nohut, mercimek, haşhaş, susam, buğday, tütün ve pamuk yetiştirilen bölgede aynı zamanda çeşitli üzüm yetiştirilir. Üzümler Bekilli'de şarap yapılır.

Ege bölgesinin güzide ilçelerinden biri olan Karahallı’nın nüfusu 5243’dür. İlçeye bağlı 1 adet belde ve 14 adet köy bulunmaktadır.

CLANDRAS KÖPRÜSÜ

500 senelik ilk çağlarda geçişi sağlayan Clandras Köprüsü dünü bugüne bağlayan bir yapıttır. Köprü kasnak şeklindedir. Çok kuvvetli kayalar üzerine inşa edilmiş olan köprünün eni 1,75m uzunluğu 24m, derinliği ise 17 metredir.

Köprünün etrafında Banaz çayı, Karahallı elektrik santral binası bulunmaktadır. 1960 yılına kadar iki yanında korkuluğu olmayan köprüden geçerken insanlar korkarak geçerlerdi. Sonrasında Karahallı belediyesi yanına korkuluk yaparak insanların korkmadan iki yandan akan şelaleyi rahatça izleyebildiler.

Clandras Köprüsü’nü ziyaret etmek isteyenler biraz yol kat etmek zorundalar. Çünkü Clandras Uşak’a 45km Karahallı’ya ise 18 km mesafededir. Clandrası’ın güzelliği, meyveleri,balığı ve en önemlisi eşsiz manzarası için değer.