Unutulmuş bir cumhuriyet değeri Uşak’la buluşuyor

100 Yıllık Unutulmuş Bir Cumhuriyet Değeri “Sıhhi İmdat/Doktor Vagonu” Uşak’ta Sergilenecek.
Unutulmuş bir cumhuriyet değeri Uşak’la buluşuyor

456 No.lu Doktor Vagonu -  Yaklaşık 100 Yıllık Bir Tarih olan  “Sıhhi İmdat/Doktor Vagonu” 29 Ekim 2018 Cumhuriyet Bayramı resmi kutlama etkinlikleri kapsamında Uşak’a gelecek ve Uşak Garı’nda 1 ay süre ile sergilenecek.

Cumhuriyetin kuruluş döneminde planlanmış olan Eğitim, Sağlık ve Kültürel alandaki reformları daha iyi anlatmak ve hizmete ihtiyacı olanların yanına ulaşabilmek için tasarlayıp hayata geçirilmiş olan projelerden birisi de Demiryolu eliyle sağlık hizmetlerinin ulaştırılmasıdır. O zamanlar ne Memleket Hastaneleri ne de Sağlık Ocakları yeterli idi.

Bu amaçla hazırlanan Doktor vagonları (sıhhiye vagonları) uzun zaman halka ve demiryolu çalışanlarını hizmet vermiştir.

Genç Cumhuriyetimizce Eskişehir Vagon Fabrikasında daha kısa olarak eldeki yolcu vagonlarından 19-20 tane daha örneklenerek yurdun her tarafında hizmet vermeleri sağlandı.

456 no.lu Sıhhi İmdat/Doktor vagonu Anadolu Bağdat Demiryollarına bağlı 7 no.lu 4 dingillidir. Bu Vagonda ameliyathane,eczane,doktor odası,8 yataklı revir,hastabakıcı odası ve mutfak vardır.

1921 yılında Alman WUMAG firmasına sipariş edilmiş  ve 1927 yılında teslim alınmış olan 3 ayrı vagondan ( diğer ikisi Kütüphane ve Konferans Vagonu) birisi olan bölgemizdeki 456 no.lu Sıhhi İmdat/Doktor vagonu son görev yeri Uşak Banaz Büyük Oturak  İstasyonunda tekerlek arızası dolayısıyla kalmış ve adeta unutulmuştu.

TCDD 3. Bölge Müdürlüğü olanaklarıyla 2017 yılı sonunda İzmir’e getirildi ve Alsancak Cer Atölyesinde 4-5 ay gibi kısa bir sürede sergilenebilir bir hale getirilmek üzere çalışmalara başlandı. 14 mart 2018 tarihinde Basmane Garı’nda Tıp Bayramı günü dolayısıyla halkla buluştu.

Bu vagon bir benzeri daha kalmamış olan Demiryolu Kültürünün eşsiz bir parçası aynı zamanda Ülkemiz sanayi ve kalkınma mirasının önemli bir parçasıdır.

29 Ekim 2018’de kutlayacağımız Cumhuriyet Bayramı resmi kutlama etkinlikleri kapsamında 456 no.lu “Sıhhi İmdat/Doktor Vagonu” Uşak’a gelecek ve Uşak Garı’nda 1 ay süre ile sergilenecek.

Saat 14.00 de Uşak Gar Binasında Sıhhi İmdat/Doktor Vagonu”  Sergi Açılışı gerçekleştirildikten sonra  14.30 da yeni Uşak Müzesi’nde ” Kurtuluş Savaşı’nda Uşak İstasyonları ve Demiryollarımız” konulu fotoğraf sergisi 15.00 de ise; Müze Konferans Salonu’nda  Uşak Üniversitesi ‘nden tarihçi Prof. Dr. Sadiye Tutsak, son Doktor vagonlarında görev yapmış olan Dr. Cengiz Uzuncan ve son doktor vagonu serüvenini başından bugüne kadar takip eden profesyonel fotoğraf sanatçısı Zafer Gazi Tunalı’nın  konuşmacı olarak katılacağı ” Kurtuluş Savaşı’nda Uşak İstasyonları ve Demiryollarımız” konulu panel gerçekleştirilecek.