Ünlü yönetmen Ingmar Bergman'ın yolu Uşak Üniversitesi’ne düştü

Uşak Üniversitesi İletişim Topluluğu Danışmanı ve aynı zamanda Uşak Üniversitesi Öğretim görevlisi olan Onur Keşaplı, öğrencilerini 2007 yılında yaşamını yitiren İsveçli Yönetmen Ingmar Bergman ve “Pesona” filmi ile tanıştırdı.
Ünlü yönetmen Ingmar Bergman'ın yolu Uşak Üniversitesi’ne düştü

Bergman'ın yüzüncü yaşı Uşak Üniversitesi Sinema Salonu'nda Persona filminin gösterimi ve Persona-Bergman yani Benlik-Öteki başlıklı çözümlemeyle öğrencilerle buluştu. Bergman'ın yüzüncü yaşı İsveç başta olmak üzere Amerika da ve Uşak ta da etkinliklerle anıldı. 
Sinema tarihinin en iyi filmleri arasında gösterilen "Persona" başlıklı film Uşak Üniversitesi öğrencileri tarafından büyük ilgi gördü. 
Ünlü yönetmen Bergman, çocukluk döneminde annesine karşı aşk denilebilecek düzeyde bir sevgi beslemiştir. Bu yüzden genel olarak filmlerinde hep kadınlardan yana olmuş, onları yüceltmiş ve ön planda tutmuştur. Erkek karakterler ise, her daim anneye muhtaç bir erkek çocuk şeklinde betimlenmiştir. Bu duruma ağırlıklı olarak “Persona” filminde rastlamaktayız. Persona filmi ile birnevi görünenin ardından görünmeyenlere ışık tutuyor. 


ONUR KEŞEPLI İLE İSVEÇLİ YÖNETMEN BERGMAN VE PERSONA FİLMİ

İletişim Topluluğu Danışmanı ve aynı zamanda Uşak Üniversitesi Öğretim görevlisi olan Onur Keşaplı “ Persona” filminin  zor bir film olduğunu ve bu filmi öğrencileri ile çözümleyeceğini söyleyerek "Bergman ile ilgili birşey yapmak istedik. Bergmansız bu yılı kapatmak bir sinemacı olarak beni rahatsız edecekti. Yakın tarihlerde İsveç'e gittiğimde Bergman'ın birçok etkinliği ile karşılaştım. Bergman beni derinden etkiledi. Böylesine Modernist bir sanatçıyı çözümleyerek Persona filmi ile Bergman’ı öğrenciler ile buluşturmak istedim" dedi.
Bergman'ın onlarca filminin arasında Persona yı seçmesinin nedeni  de "Bergman'ın kimi filmlerinin günümüzde geçerli olmadığından ama Persona filmi hala Sinema sanatında öncü konumda olan bir film. Etkinliği Benlik ve Ötekiyi seçtik çünkü adından da anlaşılacağı üzere Antik Yunan'daki maskelerden bahsediyor. Bunu Modern zaman ile uyarlarsak Bergman aslında insanların birer maske taktıklarını ve kendi öz benliklerinden uzaklaştıklarını ortaya koyuyor. “ şekilnde açıkladı.
 ÖĞRENCİLER PERSONA FİLMİNDEN BÜYÜK KEYİF ALDI
Filmi izleyen  Uşak  Üniversitesi öğrencileri, Persona’nın mutlaka izlemesi gereken bir yapıt olduğunu ve filmi izlerken tek bir saniyesinde bile sıkılmadıklarını üst düzeyde bir film olduğunu ve konusunun gerçek hayata dayanan bir yapıt olduğunu belirttiler.
Öğrenciler Persona'nın insanların hayatına dokunan bir film olduğu konusunda da görüş birliğine vardı. Etkinlik, Onur Keşaplı’nın çözümleme yapması ile son buldu.