Uğur Önür ile Uşak Türküleri Konseri AKM’yi coşturdu

TRT Müzik’te yayınlanan “Zamane” programı ile son günlerde gündeme gelen, Türkiye’nin kabak kemane ustalarından Uğur Önür, “Uşak Türküleri” konseri ile davetlilere unutulmaz bir gece yaşattı.
Uğur Önür ile Uşak Türküleri Konseri AKM’yi coşturdu

Uşak İl Kültür Müdürlüğü tarafından organize edilen konserin sunuculuğunu da TRT’nin ünlü sunucularından Mustafa Yalın yaptı. Kendisi Burdurlu olan santaçı Uğur Önür, bir buçuk saatlik konserin repertuvarınının büyük çoğunluğu Uşak türkülerinden oluştu. Önür’ün bir gençle sahne de oynaması da seyircilerden büyük alkış aldı.

Bilinmeyen bir Uşak türküsüne Uşak’ta klip çekti

Kendi aslının da Burdur Yörüklerinden olduğunu kaydeden ünlü sanatçı Uğur Önür, “Burdur’da çok dinlenen ve sevilen bir türkünün peşine düştüm. “Ördeğime kaz diyorlar” türküsü Uşak’ın çıktı. Ben de saz arkadaşlarımla 3 gündür Uşak’ta bu güzel Uşak türküsüne klip çekiyorum” dedi.

Çalınan oyun havaları sırasında sahneye çıkan gençlere oyunu ile de eşlik eden Uğur Önür’e Uşak Vali Yardımcısı Ramazan Kıyak çiçek takdim etti ve Vali Dr. Turan Ergün’ün konsere gelemediğini belirterek selamlarını iletti.

“Bizi biz yapan en önemli unsurlardan birisi de türkülerimizdir”

Konser öncesi bir konuşma yapan Uşak Kültür ve Turizm İl Müdüür Sabri Ceylan şunları söyledi:

“Sayın Valimizin destek ve himayelerinde İl Genel Meclisimizin ve İl Özel İdaremizin katkılarıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce düzenlenen TRT Radyo Sunucusu Mustafa Yalın’ın sunumuyla “Uğur Önür ile Uşak Türküleri” programına hoş geldiniz.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Valiliğimiz Yerel yönetimlerimiz sivil toplum kuruşlarımız ve sizlerle hep birlikte kültürümüzü yaşatmak, kültürel değerlerimize sahip çıkmak ve onları yeni kuşaklara aktarmak adına gayret göstermekteyiz. Bunun yanı sıra Uşak’ımızı tanımak, tanıtmak ve Uşak’ımızın kültürel kodlarını yaşantımızın içine deruhte etmek bizi biz yapan değerlerli daha da görünür kılmak için çalışıyoruz. Bizi biz yapan en önemli unsurlardan biri de türkülerimizdir.

Bedri Rahmi Eyüpoğlu şöyle sesleniyordu şiirinde

Zifiri karanlıkta gelse şiirin hası

Ayak seslerinden tanırım

Ne zaman bir köy türküsü duysam

Şairliğimden utanırım

Şairim

Şiirin gerçeğini köy türkülerimizde bulmuşum

Türkülerle yunmuş yıkanmış dilim

Onlarla ağlamış, onlarla gülmüşüm

Türküler, türkülerimiz bizi anlatır, çağlar öncesinden günümüze günümüzden geleceğe bizi söyler bizi çağırır.

Anadolu’dan Türkistan’a Balkanlardan Kafkaslara bir medeniyetin bu medeniyetle şekillenen inancın izlerini süreriz Türkülerle.

Türküler ufuk açar, sahip olduğumuz değerleri hatırlatır, bize kim olduğumuzu ve nasıl buralara geldiğimize fısıldar tatlı bir melodiyle mısra mısra hece hece nağme nağme. “Yemen’e giden gelir mi sandın” derken türküler hasrettir,

Kırcaliyle Arda boylarında
Kimler gidecek
Garip Yusuf'un annesine
Kim haber verecek

Derken üzüntüdür, acıdır. Türküler, aynı zamanda tarihimizi Yemen ile Kafkaslar ile Kırcaaliyle, Estergon Kalesiyle, Altaylarla, Tunayla Balkanlarla olan bağlarımızı hatırlatır ve bir ufuk çizer genç dimağlara geçmişten altıkları güçle geleceğe doğru

“Çanakkale içinde aynalı çarşı, ana ben gidiyorum düşmana karşı “ dizellerinde vatandır, şahadettir, kara toprağa düşen yiğitlerimizdir. Neşet Ertaş’ın temiz yüreğinden dökülen “Aşkınan koşan yorulmaz” da felsefedir yol göstericidir.

Coğrafyamızda, Uşak topraklarında

“İslam da oğlu efeler de derler benim şanıma
Beş yüz atlı gelemiyor efem de yanıma
İslamoğlu efelerde kale yapar taş ile
Gözlerim boyandı al kanlara yaş ile”
türküsünde yiğitliktir, mertliktir, haksızlık karşısında direnmektir.

Aşık Veysel de topraktır, Karacaoğlan da aşktır, Köroğlu’nda meydan okumaktır türküler.

Türküler “Sarı zeybek şu dağlara yaslanır, silahları ıslanır.” Nağmelerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yere diz vuruşu imanlı bir milletle dünyaya meydan okuyuşudur.

Önür beyi 3 gündür ilimizde misafir ediyoruz İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak. Bu misafirliğin güzel neticelerinden biri de sevilen Uşak türkülerinden biri olan “Ördeğime Kaz diyorlar”ın klibinin çekilmesiydi. Bu kliple hem bu güzel türkümüzü kayıt altına aldık hem de klipte Uşak’ımıza yer vererek şehrimizi etkili bir şekilde tanıttık. Bu vesileyle Uğur Önür Bey ve ekibine, klipte bizlere destek olan kıymetli hemşerilerimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Uşak’ımızın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yılının son günlerinde Cumhuriyetimizin 100. Yaşına emin adımlarla ilerlerken türkülerimize oryantalist bir yaklaşımla folklorik ve sadece eğlence unsurundan öte bu bilinçle yaklaşırken bu programa katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyor Sayın Valimizin selam ve muhabbetlerini iletiyor bizlere bu imkânları veren devlet büyüklerimize şükranlarımızı sunuyorum”.

(SALİH KILINÇ / HABER)