Tarihi Yeşilyurt Cami restore ediliyor

Uşak'ın Banaz ilçesine bağlı Yeşilyurt Köyünde bulunan tarihi "Yeşilyurt Cami"nin restorasyon çalışmaları başladı
Tarihi Yeşilyurt Cami restore ediliyor

Banaz İlçesine bağlı Yeşilyurt Köyünde bulunan tarihi caminin yıkılmaya başladığını kamuoyuna Banazlı emekli öğretmen ve Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği (UTKGD) Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Taylan duyurdu.

Banazlıların çok sevdiği ve takdir ettiği, daha önce de Sırçalı Mağarayı ilk keşfeden Taylan Hoca tarihi caminin kurtuluş öyküsünü şöyle anlattı: “Yeşilyurt Köyü eşimin köyüdür. Sürekli gelir gideriz. Tarihe meraklı olduğum için gittiğim her yerde ecdadımızdan kalan tarihsel kültürel miraslarımızı incelerim. Bundan 4 yıl önce köyde bulunan tarihi caminin, yeni cami yapıldığı için kaderine terk edildiğini üzüntü ve dehşetle gördüm.

Üyesi olduğum UTKGD vasıtası ile bu kültürel mirasın yok olmaya başladığını duyurmaya başladık. Yerel basında bu konuda bize çok destek oldu. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. En sonunda Vakıflar Bölge Müdürlüğü feryadımızı dudu ve harekete geçti. Bu ecdat mirası kültürel varlık korunduğu için çok mutluyum.”

Taylan Hoca, “Bu camiyi biz 250 yıllık falan sanıyorduk. Ancak restorasyon için gelen bazı uzmanlar üzerlerindeki motiflerden Selçuklu döneminden kalmış olabileceğini tahmin ediyor. Camimiz, yumurta akı, kireç, çamur gibi değişik bir yapı harcından yapılmış. Sandığımızdan daha eski tarihlerden kalma olabilir” dedi.

Restoranyon çalışmaların yaklaşık 780 bin liraya mal olması ve bu yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

Yeşilyurt Muhtarı Ali Işık yaptığı açıklamada restorasyon çalışmalarının önemine değinerek caminin köye turist çekeceğini söyledi.