Tarihi su kemerleri bakımsız ve harap halde

Banaz ilçesine bağlı Ayvacık-Kaylı köyleri arasında harap ve bakımsız halde bulunan tarihi su kemerlerinin restorasyonu istendi. Uşak İl Genel Meclisi Şubat Ayı 2. oturumunda Uşak Turizm Tanıtım ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla İşbirliği Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu ve Araştırma ve Geliştirme Komisyonları tarafından hazırlanan raporlarda; 2 bin yıllık su kemerlerinin mevcut durumunun çok kötü olduğu ve derhal restore edilmeleri gerektiği vurgulandı
Tarihi su kemerleri bakımsız ve harap halde

“RESTORE EDİLİRSE TURİZM AÇIDAN BÜYÜK KATKI SAĞLAR”

İlk kez Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği (UTKGD) tarafından gündem getirilen tarihi su kemerlerinin mevcut durumu ve restorasyonu için neler yapılması meclis gündeminde konu oldu.

Uşak Turizm Tanıtım ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla İşbirliği Komisyonu Başkanı Durmuş Yavuz, Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Ali Işık ve Araştırma ve Geliştirme Komisyonu Başkanı Şefika Tosun tarafından ayrı ayrı sunulan raporlarda ortak bir dil kullanılarak şu görüşlere yer verildi:

“Komisyonlarımız, Ayvacık köyü Muhtarı Mustafa İkiz’i ziyaret ederek bilgi aldı ve tarihi su kemerlerini yerinde inceledi.

Banaz İlçesi Hocalar karayolu 12. Kilometrede Ayvacık- Kaylı köyleri arasındaki kuru dere yatakları üzerinde bulunan tarihi su kemerlerinin, Firigler döneminde M.Ö. 70’li yıllarda kurulan Akmonia antik kentine su taşımak için kayaların oyulması yöntemi ile Karahallı İlçemizde yer alan Clandras su kemerinin prototipi şeklinde oluşturulduğu söylenen tarihi kemerlerden; uzunluğu 20 metre olan ilk kemerinin yüksekliği yaklaşık 5-6 metre, ona yaklaşık 100 metre ileride bulunan 30 metre uzunluğu ve 7-8 metre yüksekliği bulunan ikinci bir kemer ve bölge içerisinde aynı döneme ait değişik tarihi dokuların yer aldığı bilgisi alındı.

Komisyonlarımızca bölge içerisinde yer alan mevcut tarihi dokuların doğa şartları ve hazine avcılarının tahribatı sonucu mevcut durumlarının kötü olduğu, ancak restore edilmeleri ve korunmaları sonucunda bölgeye turizm açısından önemli bir katkı sağlayacağı anlaşılmıştır.”

(SU KEMERİ FOTOĞRAFLARI: UTKGD)