Tarihi Roma Hamamı ilgi bekliyor

Uşak Merkez ilçeye bağlı Emir Fakı köyü sınırları içerisinde bulunan 2 bin yıllık Roma Hamamı var olma savaşı veriyor.
Tarihi Roma Hamamı ilgi bekliyor

Bir zamanlar Uşak’ın meşhur kaplıcası olan Emir Fakı hamamının yaklaşık 500 metre kadar güneyinde bulunan ve tahminlere göre Roma Uygarlığı döneminden kalma yaklaşık 2 bin yıllık hamam, her geçen gün doğal tahribat ve define aramak uğruna insanların verdiği zarar yüzünden yok oluyor.

Yer altından çıkan sıcak ve minarelli yani bildiğiniz maden suyunun şifalı olduğuna inanan Romalılar zamanında suyun yeryüzüne çıktığı noktada yapılan binadaki kemer ve mimari tarzından hamamın  Roma döneminden izler taşıdığı izlenimi bırakıyor.

Burası çok bilinen yer olmasına rağmen hala tescil edilmiş değil. Tarihi yapıların tescili ise Kütahya Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından yapılıyor. Şu anda kurul tarafından Uşak’ta tescil edilen 600’e yakın tarihi yapıt bulunduğu, ancak tescil edilmeyen bilinen ve yerin altında olduğu tahmin edilen bini aşkın tarihi eser olduğu tahmin ediliyor.

Uşak’ın il bazında çok sayıda tarihi eser bulunması, define avcılarının iştahını kabartırken, ekonomik sıkıntılar, yeterli sayıda arkeolojik alanda çalışan olmaması da Uşak Turizm ve Kültür Müdürlüğünün elini kolunu bağlıyor.

www.usakgundem.com olarak görüştüğümüz yetkililer,  Uşak’ın il bazında tamamının tarihi eserlerle dolu olduğuna dikkat çelerek, “Her tarihi alana polis ya da jandarma koymak mümkün değil. Tarihi eserlerin ayakta kalabilmesi için tek çare, halkın bilinçlenip tarihi eserlere define gibi bakmayı bırakarak, olayı bir kültür olarak değerlendirmesidir. Eserleri korumada en doğru yol bu olduğu kanısındayız” ifadesini kullandılar.

(SALİH KILINÇ/HABER)

İlgili Haberler