Sanatçı dostu Başkan Cahan “İbilak Mehmet”i unutmadı

Uşak Belediyesi Sanat Akademisi Türk Halk Müziği (THM) tarafından AKM’de Uşaklı Halk Ozanı İbilak Mehmet’i Anma Gecesi” düzenlendi.
Sanatçı dostu Başkan Cahan “İbilak Mehmet”i unutmadı

Yavuz Turgut tarafından hazırlanan ve yönetilen gecede sunuculuğu Emine Turgut üstlendi. Uşaklı görme engelli ozan “İbilak Mehmet’e Saygı Gecesi”ne katılan Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, “Uşak'ımızın kültürel mirası olan ve TRT arşivine girmiş, birçok eserin kaynak kişi olan ozanımız İbilak Mehmet mahlaslı Mehmet Cağfer'i anma konserine katıldık.

Sanat akademimizin eğitmenlerinden Yavuz Turgut'un 3 yıllık özverili çalışmasıyla gerçekleşen anma konserimize katılan hemşerilerimize ve konserde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diyerek gecenin hazırlanmasında emeği geçenleri kutladı.


İbilak Mehmet Kimdir?

1902 senesinde Uşak iline bağlı Sorkun köyünde doğdu. İki yaşındayken gözlerini kaybetti. Henüz çocukluğunda sesinin güzelliği ile dikkatleri üzerine çekti.
15 yaşlarındayken aynı köyden "Hatça" isimli bir kıza vuruldu. Bu aşk yüzünden dört telli cura çalmaya başladı. Cura ve bağlama çalmasını babası İbrahim (İbilak)'den öğrenmiştir.

25 yaşlarındayken kemane çalmaya başladı. Bir zaman ud da çalmıştır. 1968 yılında Aybey Mahallesine yerleşen, oğlu ve torunu ile düğünlerde çalan İbilak Mehmet 1977 yılında vefat etmiştir.

İbilak Mehmet'in Ankara Radyosu repertuvarına verdiği halk türküleri şunlardır:

"Evlerinin Önünde Bulgur Dibeği"
"Evren Köyün Alt Yanında Bostanı"
"Çay Başında Çırpınıyor Baykuşlar"
"İnce Garanfildir Gavganın Başı"
"Göçdere Zeybeği"
"Bahçenizde Güren Var(Dudu Gız)"
"Çattılar Gazan Daşını"
"Meleme Koyunum Vazgeç Meleme"