PAÜ kazı çalışması yapılan antik kent sayısını 9'a çıkardı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras” projesi çerçevesinde Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyelerinin yürütecekleri kazı çalışmalarının sayısı 9’a çıktı.
PAÜ kazı çalışması yapılan antik kent sayısını 9'a çıkardı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Geleceğe Miras” adı altında çok önemli bir proje yürütülüyor. Bu projede Türkiye’nin kültürel varlığını ortaya çıkarak antik kentlerde kazı çalışmaları yaygınlaşıyor. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyeleri proje kapsamında çok önemli görevler üstlendiler.

Hem Türkiye’nin hem de dünyanın geçici ve kalıcı kültürel miras listelerinde yer alan antik kentlerde yapılan kazı çalışmaları destekleniyor. Yabancı heyetlerin yapacakları bu kazı çalışmalarında başkanlar Türkiye’deki akademisyenler oluyorlar.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan “Geleceğe Miras” projesi kapsamında, Hierapolis Antik Kentinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından geçtiğimiz Kasım ayında yapılan lansman toplantısında; PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Laodikeia Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek’in aynı zamanda Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Pamukkale-Hierapolis Kazı Koordinatörlüğüne atandığı kamuoyuna duyurulmuştu. Bu görevlendirmenin ardından, yine PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden, Stratonikeia ve Lagina Kazıları Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt Muğla-Milas sınırları içinde yer alan Labraunda kazılarına; Tripolis Kazı Başkanı Prof. Dr. Bahadır Duman ise Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Aydın-Karacasu sınırları içinde bulunan Afrodisias kazılarına koordinatör olarak atandı.

Geleceğe Miras Projesi ile birlikte Pamukkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyeleri Türkiye çapında yürütülen kazı çalışmaları sayısı toplamda dokuz oldu. Bu alanların bir kısmı Dünya Kültür Mirası kalıcı, bir kısmı ise Geçici Kültür Mirası listesinde yer alan Ülkemizin ve Dünyanın en önemli kültürel mirasları olması özelliklerini taşımakta.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras projesinin en bariz özelliği antik kentlerde kazı çalışmalarını 12 aya yayarak kültürel mirasa yönelik bulguların daha erken vakitte erişilmesini sağlamak oluyor.