Kurtuluş’tan Uşak’a Fotoğraf Sergisi

CHP Üyesi İsmail Gezer tarafından Tiritoğlu Parkı’nda, 150 fotoğraftan oluşan; “Kurtuluş’tan Uşak’a” konulu fotoğraf sergisi açıldı.
Kurtuluş’tan Uşak’a Fotoğraf Sergisi

Bir gün boyunca Uşaklıların beğenisine sunulan sergiye; CHP Uşak İl Başkanı Nadi Sancar ve Adli Yıl açılışı programına katıldığı için son anda sergiye yetişebilen CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım da katıldı.

Sergi hakkında bilgi veren İsmail Gezer, “Uşak’ın Kurtuluşu sırasında yaşananları kare kare anlatan bu fotoğraf koleksiyonunu yaklaşık bir buçuk yılda toplayabildim.

Aslında bu konuda bana en büyük destekçisi, Uşak araştırmaları ile tanıdığımız Ömer Aşcı arkadaşım oldu. Müzayedelerde ve çeşitli koleksiyonlarda bulunan Uşak fotoğraflarını internet üzerinden ihale ile satın aldım. Aslında 250 den fazla fotoğraf vardı. Ama yer yokluğu nedeni ile 150 fotoğraf sergileyebildim. Uşak’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 96. Yıl dönümünde böyle bir sergi ile katkıda bulunduğum için ayrıca çok mutluyum” şeklinde duygularını dile getirdi.

Sergi hakkında görüşlerini açıklayan CHP Uşak İl Başkanı Nadi Sancar, “Üyemiz İsmail Gezer’e bu anlamlı fotoğraf sergisinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi Uşak 1920 yılında Uşak düşman tarafından işgal edilmiş. Büyük Taarruz’un 26 Ağustos 1922 tarihinde başlaması ile 1 Eylül 1922 tarihinde kurtulmuştur.

Bu iki yıllık süreç içerinde Uşak Kurtuluş Savaşı’nın en önemli anlarına tanıklık etmiştir. Bunlardan bir tanesi de Yunan Orduları Baş Komutanı General Trikopis’in Göğem Köyünde yakalanarak, Uşak’ta Atatürk’e teslim edilmesidir.

Bu olay sonrası, Yunan Orduları başsız kalarak İzmir’e doğru kaçmaya başlamıştır. Uşak işgal edildiğinde ve kurtulduktan sonra bozguna uğrayarak kaçan Yunan orduları Uşak’ı yakıp yıkarak geride virane bir şehir bırakmışlardır.  Atatürk’ün önderliğinde genç cumhuriyetin genç insanları modern bir şehir kurma girişiminde bulunmuşlardır. Bunu da başarmışlardır” dedi.