Karahallı İlçemizde Şehir Efsanesi olmuş bir mağara

Karahallı’lı olan gazeteci ve araştırmacı Mehmet Çolak, ilçesinde şehir efsanesi olan bir mağarayı araştırdı.
Karahallı İlçemizde Şehir Efsanesi olmuş bir mağara

Karahallılar tarafından ‘mağaza’ diye adlandırılan mağaranın ağzındaki taş oynatılınca ilçeyi selle basacağına ve içerisinde tonlarca altın olduğuna inanılan bu mağarayı Mehmet Çolak’ın kaleminden ve objektifinden sunuyoruz:

KARAHALLI ŞEHİR EFSANESİ

“Eski zaman cayırları mağazanın ağzını büyük bir kapakla kapatmışlar. Eğer bu kapak kaldırılır veya yerinden kaynaştırılırsa Karahallı’yı sel basar, göl gibi su içinde kalır”

KARANCAK TEPESİNDEKİ MAĞAZA

Bahsettiğimiz mağaza Karahallı’nın batısındaki Karancak Tepesinin doğu yamacındadır. Yakınlarında Türk bayrağının dikildiği nokta ve “Emirin Kaya” olarak bilinen mevkii bulunmaktadır. Mağaranın yerel ağızda adı “Mağaza”dır. İlçedeki herhangi bir kişiye “Mağara” nerede derseniz kimse bilmez. Ama “Mağaza” derseniz herkes bilir ve yerini tarif eder. Muhtemelen şivemizden dolayı mağaraya “mağaza” denilmiştir.

MAĞAZA NASIL BİR YER?

Mağaza diye bilinen yer, bir tabiat oluşumudur. Mağazanın giriş ve görülebilen kısımları mermere çok benzeyen büyük ve yekpare kaya parçalarından oluşmaktadır. Dışarıdan içeriye girişi sağlayan, ne zaman ve kimin yaptığı belli olmayan taştan merdiven basamakları vardır. Giriş kısmının genişliği yaklaşık bir metredir. İçeriye doğru girilebilen uzunluğu 15- 20 metre civarındadır. Mağazanın tabanında on santim derinliğinde su bulunmaktadır. Bu su yaz kış hiç bitmez. Ayrıca kayaların arasından sürekli olarak aşağıya su damlamaktadır. Su birikintisinin sebebi bu olmalı. Bitmeyen su kaynağı nedeniyle 50-60 yıl öncesine kadar bu civardaki evlerin su ihtiyacı taşıma ile buradan temin edilirdi.

GELELİM EFSANEMİZE:

Yüz yıllardır anlatılan bir efsaneye göre; Mağazanın derinliği ve uzunluğu bilinmemektedir. Kimine göre mağazanın bir ucu Buğdaylı köyüne, kimine göre bir ucu “Cayırın Kale “ye kadar gitmektedir. İçinde öyle çok su vardır ki büyük bir gölü dolduracak kadardır. Eski cavırlar bu suyun önünü kesmek için büyük bir kaya parçasıyla veya kara bir kapakla mağazanın ağzını kapatmışlar. Eğer bu kapak kaldırılır veya yerinden kaynaştırılırsa Karahallı’yı sel götürür, göl gibi su içinde kalır.

Bir diğer efsane ise definecilerin iştahını açacak cinsten. Efsaneye göre mağazanın içinde eski cavır medeniyetlerinden kalma tonlarca altın bulunmaktadır. Bırakın Karancak tepesini Karahallı yakın bölgesinde hiçbir eski medeniyet izi yoktur. Tonlarca altın nereden olacak. Bildiğiniz defineci uydurması. Keza su da öyle, bırakın Karancak’ı Karahallı’nın düz arazisinde bile su çıkmıyor.

NOT: Ulaşım kolaylığı ve bilgi desteği için İsmet Dinçer’e teşekkür ederim.

Hazırlayan: Mehmet ÇOLAK