İzmir'de 20.000 kişilik antik Smyrna Tiyatrosu gün yüzüne çıkarılıyor
İzmir'in Konak ilçesinde, Kadifekale'nin eteklerinde bulunan yer alan Smyrna Tiyatrosunda bir süre önce kazı çalışmaları yeniden başlatılmıştı. İzmir Körfezi’ni kucaklayan alanda yapılan kazılarda tarih fışkırmaya devam ediyor.
20.000 kişilik bir tiyatro olduğu tespit edilen Smyrna Tiyatrosu tamamen açığa çıkarıldığında İzmir’in turizmine de büyük bir etki yapacak. Yapılan kazı çalışmalarında bulunanlar ise şimdiden heyecan yaratıyor.
Antik tiyatronun kazı çalışmaları bittiğinde Efes Antik Kenti gibi ilgi görmesi beklenirken, Prof. Dr. Akın Ersoy, “Smyrna Tiyatrosu İzmir'in Efes ile birlikte ikinci büyük tiyatrosu olacaktır. Antik dönemin en büyük tiyatrolarından bir tanesini şuan ortaya çıkarma çabasındayız. Şimdiden planlar yapılmalı, gezi rotalarını oluşturulmalı ve iyi bir organizasyon yapılmalı. Bu İzmir için şans” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının izni, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi adına Prof. Dr. Akın Ersoy başkanlığındaki bir ekip tarafından yürütülen kazı çalışmaları, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından da destekleniyor. İzmir için çok önemli bir öneme sahip olan kazı çalışmaları, zaman zaman duraklasa da bütçe durumuna göre ilerliyor.
Çalışmalar yeniden başladı, çıkanlar heyecanlandırıyor
Prof. Dr. Akın Ersoy başkanlığındaki kazı çalışmaları, verilen aranın ardından yeniden başladı. İlk kez MÖ 2. yüzyılda inşa edilen tiyatronun; sahne binası, oturma basamakları ve çeşitli alanlar kazıyla iyice ortaya çıktı.
Bir heykeltıraşın titizliğiyle çalışma yürüten ekip, kavurucu sıcağa rağmen tarihi tiyatroyu gün yüzüne çıkarmaya çalışırken, Smyrna Tiyatrosu antik dönemin en büyük tiyatrolarından biri olarak dikkat çekiyor. Tiyatro alanı kazıldıkça adeta tarih fışkırıyor, buluntular görenleri heyecanlandırıyor.
“Tiyatronun orkestrasını bulmaya çalışıyoruz”
Kazı ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Akın Ersoy, “Biz burada 2016'dan itibaren kazı çalışmalarına başladık. İznimiz olduğu sürece ve yine kazının bütçesinin imkanları çerçevesinde, kazı çalışmaları sürecek. Özellikle tiyatronun sahne binasını ortaya çıkardık zemin kat seviyesinde. Sahne binasının altında bir de bodrum kat var. Henüz o bölümde kazılara başlamadık; ama bununla birlikte sahne binasını kucaklayan birinci kademe oturma birimini ortaya çıkarma gayretimiz var. Tiyatronun orkestrasını ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Şimdiki çalışmalar buna dönük çalışmalar. Sahne binası, orkestrası ve oturma yerleriyle birlikte bir bütünlük kazanacak şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Söylediğim rakam inanılmaz geliyor tahmin ediyorum; ama 20 bin kapasiteli bir tiyatrodan bahsediyoruz. Bunun bir eş değerini Efes Tiyatrosu'nda görmemiz mümkün” diye konuştu.
Kazı çalışmaları tamamlandığında sadece İzmir’e değil Türkiye’ye çok önemli bir tarihi eser daha kazandırılmış olacak. Geçmişi milattan önce 2. yüzyıla kadar uzanan antik tiyatro şimdiden meraklılarının ilgisini çekmeyi başardı. Kazı çalışmalarının ilerleyen aşamalarında devasa kalıntılara dair önemli buluntuların çıkarılmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Kaynak: