Genç yönetmen Uşak’ın adını Avrupa’da duyurdu

Uşaklı genç film yönetmeni Mehmet Akif Büyükatalay’ın yönettiği “ORAY” filmi, 69. Uluslararası Berlin Film Festivali'nde, “En iyi Film” ödülünü kazandı.
Genç yönetmen Uşak’ın adını Avrupa’da duyurdu

69. Uluslararası Berlin Film Festivali'nde "Altın Ayı" ödülüne İsrailli yönetmen Nadav Lapid'in "Synonyms" filmi layık görüldü. "En İyi İlk Film" ödülü Almanya adına yarışan "Oray" filmiyle genç yönetmen Mehmet Akif Büyükatalay (32) aldı. Büyükatalay’ın Avrupa çapındaki bu büyük başarısı, köyü olan Ulubey İlçesine bağlı Avgan Köyünde de büyük sevinç yarattı.

Büyükatalay ailesinin yıllar önce Avgan Köyündne göç ettiğini ve M. Akifalay’ın Almanya’da doğduğunu belirten Avgan Köy Muhtarı Mümin Bayar, “Berlin Film Festivali’nde “Oray” adlı filmin yönetmeni olan Avganlı köylümüz, Abdullah Büyükaltay’ın oğlu Mehmet Akif Büyükaltay en iyi film ödülünü almıştır. Köyümüzden başarılı gençlerimizin çıkması bizleri gururlandırır. Kendilerini bu başarısından dolayı kutluyorum. İlimizin ve köyümüzün adını Avrupa’da duyurduğu için çok mutluyuz” dedi.

Ulubey Belediye Başkanı Ali Rıza Ada ise duygularını, “69. Uluslar arası Berlin Film festivalinde en iyi ilk film ödülünü ORAY adlı filmle Hemşehrimiz Avgan mahallesinden Mehmet Akif Büyükatalay kazanmıştır. Hemşehrimiz Mehmet Akif Büyükatalay'ı ve Ailesini tebrik ederim. Genç yönetmen kardeşimizi yaşam hayatı boyunca başarılarının devamını dilerim” şeklinde dile getirdi.

“En İyi Film” seçildi

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen festivalin ödülleri, Berlinale Palast Sineması'ndaki törenle sahiplerini buldu. Fransız oyuncu Juliette Binoche'un jüri başkanlığını yaptığı festivalde "En İyi Film" için verilen "Altın Ayı" ödülüne İsrailli yönetmen Nadav Lapid'in "Synonyms" filmi layık görüldü.

Çinli yönetmen Wang Xiaoshuai'ın "So Long, My Son" filmindeki rolüyle Yong Mei'ye "En iyi Kadın Oyuncu" ödülü verilirken aynı filmde oynayan Wang Jingchun da "En iyi Erkek Oyuncu" dalında "Gümüş Ayı" ödülü aldı.

AA'nın haberine göre; Jüri Büyük Ödülüne ise "Grace a Dieu" filmiyle yönetmen Francois Ozon layık görüldü.

"En İyi Yönetmen" dalında "Gümüş Ayı" ödülünü "Ich war zu Hause aber" filmiyle Alman yönetmen Angela Schanelec alırken "En İyi Senaryo" dalındaki "Gümüş Ayı"yı da "La Pranza dei bambini" isimli İtalyan filmiyle Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi ve Roberto Saviano kazandı.

"En İyi İlk Film" ödülüne de Almanya adına yarışan "Oray" adlı filmin genç yönetmeni Mehmet Akif Büyükatalay sahip oldu.

Mehmet Akif Büyükatalay'ın Köln Sanat Yüksek Okulu'ndan mezuniyet projesi olan “Oray” Perspektif-Alman Sineması bölümünde gösteriliyor. “Oray” Almanya'da çok tartışılan bir konu olan İslam ve Müslümanlığı farklı bir bakış açısı ile ele alıyor. 1987 doğumlu yönetmen, filminin başkarakteri Oray üzerinden Almanya'da yaşayan dindar Müslüman gençlerin hayatından bir kesit sunuyor.

Seküler bir ülkede Müslümanlığı anlatıyor

Film, Almanya’nın Hagen kentinde yaşayan Müslüman bir genç olan Oray’ın, karısı ile tartışırken, kızıp “boş ol” demesi üzerine kuruluyor. Bunun üzerine akıl danıştığı imam Oray'a eşinden üç ay ayrı kalması gerektiğini söylüyor. Oray, İslam'a olan inancı ile eşinden ayrılarak üç ay için Köln'e yerleşiyor. Burada gittiği caminin imamı ise “boş ol” demenin evliliğe üç ay ara vermek değil, tamamen boşanmak anlamına geleceğini söylüyor. Oray, çok sevdiği karısı ile dinine olan inancı arasında bir karar vermek zorunda kalıyor.