Dünyanın sayılı film festivallerinden birisi Uşak’ta gerçekleşiyor

‘Uşak Uluslararası Kısa Film Festivali’ 9’uncusunun kendi alanında dünyanın sayılı film festivallerinden birisi olduğunu belirten Festival Komitesi başkanı Prof. Dr. Murat Sezgin, festivale 120 ülkeden, 3800 kısa metrajlı film başvurusu yapıldığını açıkladı.
Dünyanın sayılı film festivallerinden birisi Uşak’ta gerçekleşiyor

Uşak Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısına katılan Uşak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Komite Başkanı Prof. Dr. Murat Sezgin, Festival Direktörü Onur Keşaplı, Uşak Kültür ve Turizm İl Müdürü Sabri Ceylan, Uşak Belediyesi Kültür Sanat ve Sosyal İşler Müdürü Etem Sevil ve Uşak 100. Yıl Kültür Sanat Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı emekli Öğretmen Mustafa Gencer festival hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi.

“Festivalimiz hızla büyüyen bir çocuk oldu”

Festival Komitesi Başkanı Prof. Dr. Murat Sezgin, “Uşak Uluslararası Kısa Film Festivali süreci 2014 yılında başladı. 4 yıl üst üste Türkiye’nin en iyi kısa film festivalini gerçekleştirdik. Festivalin 5’insini yaparken uluslararası olması kararı aldık.

Pandemi döneminde yarışmamızı dijital ortamdan düzenlenmek zorunda kalınca da isim çok uzun olduğu için ‘Deniz Atı’ ibaresini çıkarmak zorunda kaldık. Sosyal medyadan takibi daha kolay hale geldi.

Katılımlar her yıl aratarak devam etti. Bu yıl rekor katılım oldu. Bu konuda Uşak Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Sabri Ceylan ve Uşak Belediyesi Kültür sanat Müdürü Sayın Etem Sevil, Uşak Valiliği ve Uşak Belediyesi ve Uşak Üniversitesi bize çok katkı sağladı. Hepsine çok teşekkür ediyorum.

Bu katkılarla çocuğumuz çok hızlı büyüyor. 9’uncu Uşak Uluslararası Kısa Film Festivali’ne; 120 ülke, 3800 film katılıyor. Kültür ve Turizm Müdürümüz ve bakanlığının gayretleri ile yurt dışından jüri görevini almış çok ünlü yönetmen ve sanatçılarımızın tamamını Uşak’a getiriyoruz. Brezilya’dan bile gelen var” dedi.

“Dünyanın en ünlü yönetmenleri Uşak’a geliyor”

Uşak Uluslararası Kısa Film Festivali Direktörü Onur Keşaplı; “Bu yıl tam 31 dalda ödül veriyor. Dünyada birçok festivalden çok fazla ödül veriyoruz. Dünyada ödül almış, Oskar adayı ve Oskar ödülü almış kısa metrajlı filmler bile Uşak Uluslararası Kısa Film Festivali’ne katılabilmek için başvuruyor.

Bu yıl, yurtdışından çok ünlü ve şaşırtıcı isimlerin festivalimize katılmak için başvurduğunu gördük. Örneğin; dünyaca tanınmış Nobel Ödüllü Edebiyatçı Gabriel Garcia Marquez’in yeğeni Esteban Garzo, dünya sinemasının en önemll figürlerinden kazak sinemasının ünlü yönetmeni Adilen Yernezof, festivalimize film gönderen isimler oldular. Cuma günü çok ünlü bir Rus oyuncu da konuğumuz olacak.

Burada 160 film göstereceğiz. Şu ana kadar gösterdiğimiz en yüksek film sayısı olacak. 47 primier film de göstereceğiz. Çok yüksek bir rakam olacak. Uşak’ta başvuran filmlerin üçte birini gösterebiliyoruz.

Bu arada dijital ortamda 10 günde 90 ülkeden yüz bini aşkın sayfa ziyareti aldık. ÖN jüri, ara jüri ve ana jüri olmak üzere bize başvuran filmleri üçlü bir jüri sistemiyle seçen dünyadaki tek film festivaliyiz.

Ayrıca ana jürinin tamamen yabancılardan oluştuğu tek festivali de biziz. Bunun nedeni tamamen sektörel nedenlerdir” şeklinde konuştu.

“Sinemalar Genel Müdürlüğü festivalimizi destekliyor”

Uşak Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Ceylan; “Bu toplantıyı basınımızı daha detaylı bilgilendirmek için düzenledik. Festivali bakanlığımız, Sinemalar Genel Müdürlüğü festivalimizi destekliyor. İlimizin tanıtımı için, “İl Geliştirme Kurulu” kuruldu. Bu kurul vasıtası ile kültür ve sanat dolu bu festivali daha iyi tanıtmak amacıyla “Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı”na başvurduk. Başvurumuz olumlu karşılandı. Misafirlerimizin bir kısmı geldi. Tamamı geliyor” şeklinde bilgi verdi.

Uşak Belediyesi Kültür Sanat ve Sosyal İşler Müdürü Etem Sevil, “Bu birliktelikten çok mutluyum. Bu yıl 9.su yapılan ‘Uşak Uluslararası Kısa Film Festivali’ne emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.

Uşak 100. Yıl Kültür Sanat Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı emekli Öğretmen Mustafa Gencer, “Derneğimizin en önemli misyonu Uşak’ta kültür ve sanat etkinliklerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasıdır. ‘Uşak Uluslararası Kısa Film Festivali’nde görev almamız istenince bunu büyük bir sevinçle karşıladık. Bu konuda Uşak Kültür ve Turizm İl Müdürü Sabri Ceylan, Uşak Üniversitesi hocalarımıza, Sayın Vali ve Sayın belediye Başkanımıza derneğimiz adına çok teşekkür ederim” dedi.

(SALİH KILINÇ / HABER)