Bu köyde 500 yıllık gelenek hala yaşatılıyor

Uşak Merkez ilçeye 13 kilometre uzaklıkta bulunan Yapağılar Köyü sakinleri 500 yıllık geleneklerini bugünde yerine getiriyor.
Bu köyde 500 yıllık gelenek hala yaşatılıyor

USAKGUNDEM.COM (Özel Haber) Köyün güneyinde bulunan 500 yıllık tescilli meşe palamudu ağacının uğuruna ve bereketine inanan köylüler, gelin kızları ve sünnet olacak çocukları bu ağacın çevresinde dolaştırmadan eve sokmuyor.

Pazar günü, Yapağılar Köyüne Sivaslı ilçesine bağlı Selçikler Beldesinden gelin gelen Cansu Çakmak, damat İsmet Külçe ile birlikte bu ağacın çevresinde turladıktan sonra eve giren son gelin oldu.

Damat Külçe’nin büyük halası olan ve köyün ileri gelenlerinden Emine Peker, “Köyümüzde kına kağnısı denen gelinin çeyizini taşıyan kağnı, oku dağıtılan siniler ve gelin bu ağacın etrafında döner. Gelin Hanım, bu ağacı turlamazsa evde geçinemeyeceğine inanılır. Eğer o ağacın etrafında dönülmez ve o evde geçinme olmaz ya da gelin küs giderse, ağacın etrafında dönmediği için o evde bereket ve huzur kalmadığına inanılır.

Bu adet, benim ninem ve onun ninesi zamanından beri köyümüzde özenle uygulanır. Onlar da ninelerinin zamanında uygulandığını söylerlermiş.  Köyümüzce kutsal kabul edilen bu kutsal meşe palamudu ağacı 500 yıllık olduğuna göre bu adet de 500 yıldır uygulanıyordur” dedi.

Emine Hala bu adedin amacını da; “Meşe palamudu etrafında dönülürse o evde bolluk ve bereket olacağına. Ailelerin çoluk çocuk ağız tadı ile mutlu bir şekilde ölünceye kadar yaşayacağına inanılır.

Sünnet çocuklarının dolaştırılmasının amacı da çocuğun yiğit ve yürekli bir kişi olacağına, vatanına milletine ve insanlığa faydalı işler yapacağına inanıldığı içindir” şeklinde açıkladı.

Geçtiğimiz hafta yapılan yerel seçimlerde muhtar seçilen Cuma Yıldız (35), “Bu ağaç köyümüzde bir itikat olmuş. Düğünlerde ve sünnetlerde ağacın etrafında mutlaka bir tur atılır. Ancak, ağacın etrafında dolanıp da ayrılan çiftler de var” dedi.