Bir tesadüf 2 bin 400 yıllık mekanda belgesel film çekimi ile sonlandı

Uşak Tanıtım Gönüllüleri ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet Keyvanoğlu’nu Uşak tarihini, araştırmaya yönelten bir otobüs yolculuğu, genç yönetmen Onur Ulucanlı tarafından yönetilen bir belgesel filme konu oldu.
Bir tesadüf 2 bin 400 yıllık mekanda belgesel film çekimi ile sonlandı

SALİH KILINÇ / Uşak’ı da büyük bir özveriyle, şehrin kültürel ve folklorik her kesitini aklına kazırcasına anıtlaştıran Mehmet Keyvanoğlu’nun yolu bir otobüs yolculuğu sırasında adını 40 yıl sonra öğreneceği San Sabeste kentini ilk keşfeden merhum Aarkeolog Dr. Nezih Fıratlı ile kesişti. Keyvanoğlu, Uşak’ta bir dönem kazı çalışmaları yapmış olan Fıratlı’nın, Uşak’a dair bilgi birikiminden oldukça etkilenir. Fıratlı’dan Uşak’ın adeta bir açık hava müzesi olduğunu öğrenen genç Keyvanoğlu, Uşak’a döndüğünde bir yandan dede mesleği olan saatçiliği sürdürürken, öte yandan da kendini Uşak’ın saklı kalmış güzelliklerini bulmaya, keşfetmeye ve arşivlemeye başlar.

Son iki yılda yönettiği film ve kliplerde mekan olarak sürekli Uşak’ı tercih eden Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Lisans Son sınıf öğrencisi yönetmen Onur Ulucanlı, Keyvanoğlu’nun bu öyküsünden etkilenerek bir belgesel çekmeye karar verdi.

Çekimlerin ilk gününde çekim platosu olarak, Uşak merkezindeki bedesten, tarihi evler, camiler ve Uşak sokakları kullanıldı. İkinci gün ise günümüzden yaklaşık 2 bin 400 yıl öncesinin izlerini taşıyan Kayaağıl Köyündeki Asar Tepesi tercih edildi. İlk kez çektiği belgesel hakkında bilgi veren genç yönetmen Onur Ulucanlı, “Kadim Zaman Flanörü Keyvanoğlu Belgeseli 20,21 Aralık tarihlerinde Uşağın farklı yerlerinde yaklaşık 10 kişilik bir ekiple çekildi.. Belgeselde Mehmet Keyvanoğlu'nun arşiv ve araştırma geleneğini işlendi. Belgeselimiz, 2020 Şubat Ayında TRT Belgesel Ödülleri’nde yarışacaktır” dedi ve aynı tarihlerde Uşak Atatürk Kültür Merkezi'nde İlk Gösteriminin yapılacağı gala sürprizini açıkladı.

Onur Ulucanlı Kimdir?

15.01.1998 Sakarya doğumlu Onur Ulucanlı ilk öğretimini Sakarya da, orta öğretim ve lise hayatını İstanbul da tamamlamıştır. İstanbul da Sahne Sanatları, Uygulamalı Tiyatro, Diksiyon, İnsan İlişkileri vb. bir çok eğitim almıştır. 2016 yılında Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde Radyo Televizyon ve Sinema Lisans eğitimine başlamıştır. 2018 yılında Yunanistan Panteion University Syros Summer School 'da Uygulamalı fotoğrafçılık, belgesel Sinema, yaratıcı ekonomi eğitimlerini almıştır. Halen Uşak üniversitesinde son sınıf öğrenimi devam etmektedir.

Bugüne kadar yönettiği film ve klipler:

İlk profesyonel yönetmenliğe Kaynama Noktası (İmpatience) kısa filmi ile başlamıştır. Kaynama Noktası Impatience filmi Yurtdışından dört özel seçki getirerek Finalist olarak ödül almıştır. (Amerika da farklı festivallerde 2 seçki, Romanya, Roma) Ardından müzik Sanatçısı Savaş Yaman ile NetD Dijital Platformuna ilk müzik klibini çekmiştir. Müzik kliplerine Cengizhan Coşar Ve Sibel Yıldız’ın kliplerini Uşak’ta çekerek devam etmiştir. Dördüncü profesyonel filmi için ilk defa Belgesel dalında yönetmen koltuğuna oturmuştur.