Antik Blaundus Kenti yeniden keşfedildi

Vali Salim Demir, kazı çalışmalarının devam ettiği Blaundus Antik Kentine ziyaretçilerin ilgisinin her geçen gün arttığını açıkladı.
Antik Blaundus Kenti yeniden keşfedildi

Vali Salim Demir, Uşak’ın tarihi değerleri, doğal güzellikleri ve barındırdığı turizm potansiyeli ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Vali Salim Demir yaptığı değerlendirmede: “Uşak ili binlerce yıllık tarihi ve kültürel birikimi ile bünyesinde bir çok tarihi değeri barındırmaktadır. Uşak ili sınırları içinde doğal güzelliklerin yanı sıra, antik kentler, tarihi yapılar ve tarihi eserler yer almaktadır. Bunun yanında jeotermal kaynakları ile de sağlık turizmi yönünden önemli bir potansiyele sahiptir.

Uşak’ın en önemli  tabiat harikası,  72 km.lik uzunluğu ile dünyanın en uzun ikinci  kanyonu olan Büyük Uşak Kanyonudur. Ulubey Çayı ve Banaz Çayı boyunca devam eden bir ana kanyon ile buna bağlanan onlarca büyük yan kanyondan oluşan Büyük Uşak Kanyonlarında tarih boyunca bir çok medeniyet hüküm sürmüştür. Bu nedenle kanyon boyunca antik dönemlerden kalma antik kentler, su kanalları, kaya mezarları ve mağaralar yer almaktadır. Ulubey sınırları içindeki Blaundus antik kenti, Pepuze antik kenti ve Karahallı sınırları içinde yer alan Tarihi Clandras Su Kemeri  bunların en önemlileridir.

Uşak Valiliğinin çalışmaları sonucunda Zafer Kalkınma Ajansının mali desteği ile kanyon üzerine inşa edilerek hizmete açılan cam seyir terası da Büyük Uşak Kanyonlarına ayrı bir değer ve eşsiz bir seyir keyfi katmıştır.

Ulubey Kanyonları 2013 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı onayı ile “tabiat parkı” olarak ilan edilmiş olup, bölgenin Milli Park ilan edilmesi için proje çalışmaları devam etmektedir.” dedi.

“Blaundus Antik Kenti, Doğal Oluşumlarla Korunan Bir Kale Durumundadır”

Büyük Uşak Kanyonları içinde yer alan en önemli antik kentin Blaundus olduğuna değinen Vali Salim Demir, ”Uşak ili Ulubey İlçesi Sülümenli köyü sınırları içinde yer alan Blaundus Antik Kenti üç tarafı dik dere yatağı ile çevrili yarım ada görünümünde, düz bir burun üzerinde yer almaktadır. Çevresindeki 100m. derinliğindeki kanyon içinden kentin su ihtiyacının karşılayan dereler geçmektedir.

Lydia bölgesinde Frigya sınırına yakın olan; Helenistik dönemde (M.Ö.III yy.da) Büyük İskender’in Anadolu seferleri sonrası Makedonya’dan gelenler tarafından kurulan Blaundus’ta, Helenistik dönem sonrasında Bergama Krallığı ve Roma imparatorluğu hüküm sürmüştür.

Üzerinde çift at sembolünün yer aldığı ‘şehir adına basılan para’nın bulunuyor olması kentin ne kadar önemli bir merkez olduğunun göstergesidir.  Antik çağlarda üzüm bağları ve iyi yetişmiş atları ile meşhur olan Blaundus antik kenti, Roma döneminde önemini daha da arttıran bir merkez olmuştur.