Afyon’da 17. yüzyıldan kalan Taşhan ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor

Afyonkarahisar’da 17. Yüzyılda yapılmış ve günümüzde kadar ayakta kalabilen Taşhan, bölgede ziyaretçilerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. 2007 yılında uygun restorasyon yenden güçlenen Taşhan’da 44 esnaf bulunuyor.
Afyon’da 17. yüzyıldan kalan Taşhan ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor

Tarihi Taşhan olarak bilinen bölgenin asıl adı Hoca Üveys Hanı olarak da ifade edilebiliyor. Şu anda 44 esnafın hizmet verdiği bir yer olan çarşı, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Sanatseverlerin beğenisini kazanan Taşhan, son olarak 2007 yılında yapılan bir restorasyon çalışması ile yeniden ayağa kaldırıldı.

Yapılan restorasyon çalışmaları ile Taşhan’da kafe ile birlikte bölgeyi ziyaret edenlere hizmet veriliyor. 44 esnaf el sanatları, yöresel Afyonkarahisar ürünleri ve teşbihçi gibi farklı çalışmalarla gelenleri ağırlıyor.

aw089123-02.jpg

17. YÜZYILDA YAPILMIŞ

17. yüzyıl ortalarında Kadı Abdullah Efendi tarafından kareye yakın planda ve iki katlı olarak 'yemenici' esnafının da katkıları ile yaptırılan Taşhan Han, moloz taştan kargir olarak inşa edilmiş ve yapıda taşlar sıralı olup, aralarında tuğla dizileri kullanılmış. Tuğla yapının kemer kaburgalarında, tonozlu geçişte, ikinci kattaki kapı önü revağında ve saçaklarda kirpi biçimi çıkmalar bulunuyor. Yapıda düzgün kesme taş kapının söve ve alınlıklarında, pencere ve söve taşlarında ve ikinci kat kemer ayaklarında kullanılmış. Taşhan, o dönem tüccarların konaklamaları için yapılan bir yer olsa da aradan geçen zamanlarda medrese ve cephanelik olarak da hizmet verdi.

aw089123-03.jpg

“BURASI MEDRESE VE CEPHANE”

Taşhan’da kozmetik ürünlerde satan esnaflardan Hasan Aktürk, Taşhan’ın restorasyon sonrası tıpkı ilk yapıldığı zamanlardaki gibi bölgeye büyük bir hareketlilik getirdiği ifade etti. Taşhan’ın tarihinden de bahseden Aktürk, “Eskiden Afyonkarahisar’ın alışveriş merkezi tarihi Bedesten Çarşısı'ymış. Bedesten’e gelen tüccarlar burada dinlenirlermiş. Burası yaklaşık 180 yıl han olarak çalıştıktan sonra medreseye döndürülmüş. Medreseye döndürüldükten sonra öyle hizmet vermiş ve kapılarının alçak olmasının nedeni de o yüzdendir. İçeri girenler başlarını eğerek girsinler, saygılarını göstersinler diye alçak yapılmıştır. Buradaki hocalar ve öğrenciler savaşlara katılıyorlar ve daha sonra burası cephanelik oluyor” dedi.

Taşhan’ın en önemli özelliklerinden biri de 2007 yılındaki restorasyon çalışmalarından sonra bölgede 44 esnaf, her üründen bir tane satan esnaf olarak çalışmalarına devam ediyor. Bölgeye gelen ziyaretçiler ise içeceklerini içerek esnaflardan alışveriş yapıyor.