5 Mayıs Cuma Hutbesi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlandı! İşte tam metni

5 Mayıs Cuma Hutbesi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlandı. İşte tam metni.
5 Mayıs Cuma Hutbesi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlandı! İşte tam metni

5 Mayıs Cuma Hutbesi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlandı. İstanbul, Adana, Ankara ve İzmir gibi illerde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından namaz vakitleri paylaşılıyor. Cuma namazı öncesinde haftanın cuma hutbesi de okunuyor. Bu hafta cuma günü için yayımlanan hutbenin tam metni ise habirimizde yer alıyor. İşte detaylar.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan cuma hutbesinin bu haftaki konusu 'İsraf: Tüketirken Tükenmek' oldu. İşte 5 Mayıt Cuma Hutbesinin tam metni haberimizde yer alıyor. 

5 MAYIS CUMA HUTBESİ İSRAF: TÜKETİRKEN TÜKENMEK

Muhterem Müslümanlar!

Yüce Rabbimiz, bizleri yaratılmışların enüstünü kılmıştır. Yeryüzünün imarı için bütünnimetlerini bizlere emanet etmiştir. Bize düşen,emanete sahip çıkmak, Rabbimizin bahşettiği her birnimetin kıymetini bilmektir. Bütün söz, iş vedavranışlarımızda dengeli olmaktır. Maddi vemanevi imkânlarımızın tamamını iktisatlıkullanmak, onları asla israf etmemektir.

Aziz Müminler!

Bugün, kâinatın dengesini bozan, insanlararasındaki huzur ve barışa zarar verenolumsuzluklardan birisi de bilinçsiz tüketim veisraftır.İsraf, Cenâb-ı Hakk’ın istifademize sunduğunimetleri yersiz ve ölçüsüz kullanmaktır.Yeryüzündeki kaynakları sorumsuzca tüketmektir.

Kıymetli Müslümanlar!

Günümüzde israf, yemeden içmeye, sözdendavranışa, sağlıktan zamana, bilgiden çevreye,emekten enerjiye kadar pek çok alana yayılmıştır.Ne hazindir ki, dünyanın farklı bölgelerinde birlokma ekmeğe muhtaç insanlar varken başkabölgelerde tonlarca ekmek ve gıda sorumsuzca çöpeatılıyor. Kimi yerlerde içecek bir damla subulunamazken başka yerlerde hayat kaynağımızsular hesapsızca israf ediliyor. Oysa ayet-i kerimegayet açıktır: “Onlar, harcama yaptıklarında neisraf ederler, ne de cimri davranırlar. Bu ikisiarasında bir yol tutarlar.”1 Peygamber Efendimiz(s.a.s) ise şöyle buyurmaktadır: “Kibre kapılmadanve israfa kaçmadan yiyin, sadaka verin vegiyinin!”

Değerli Müminler!

En yaygın israf çeşitlerinden birisi de sağlıkve zaman israfıdır. Dünyamıza ve ahiretimize hiçbirkatkısı olmayan zararlı alışkanlıklarla bedenimizi ve ruhumuzu tehlikeye atmak, sağlığın israfıdır. Ömür sermayemizi Rabbimizin razı olmadığı söz vedavranışlarla heba etmek, vaktin israfıdır. Sağlığınve zamanın önemine Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)şöyle dikkat çekmektedir: “İki nimet vardır kiinsanların çoğu onları değerlendirme hususundaaldanmıştır. Bu iki nimet, sağlık ve boşvakittir.”

Aziz Müslümanlar!

İsrafın öyle bir çeşidi vardır ki bütün israflarıntemeli ve en büyüğüdür. O da kâinatın kendisineemanet edildiği insanın israfıdır. Bilinmelidir ki,yaratılış gayesinden uzak bir hayat süren her insan,kendini israf etmiştir. Allah ve Resûlünü tanımadangeçirilen bir ömür, israf edilmiş bir ömürdür. İman,ibadet ve güzel ahlaktan yoksun yaşanan bir hayat,israf edilmiş bir hayattır.

Kıymetli Müminler!

Bugün, hemen her birimizin şikâyetçi olduğuisraf türlerinden birisi de çevrenin ve doğalkaynakların israf edilmesidir. İnsanoğlunun doymakbilmeyen istekleri, aşırı tüketim ve israf alışkanlığıhayatımızı zorlaştıran, dünyamızı kirleten nice çevresorunlarına sebep olmaktadır. Sınırlıkaynaklarımızın sınırsızca israf edilmesi bir ahlaksorunudur ve tedavi edilmesi gereken manevi birhastalıktır. Bu hastalıktan kurtulabilmenin yolu ise,Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in tüketim ahlakını vetasarruf anlayışını hayatımıza hâkim kılmaktır.

Öyleyse Aziz Müslümanlar!

Hayatımızın her alanında israfın yerinetasarrufu hâkim kılalım; tüketirken tükenmeyelim.İsrafı önlemeye kendimizden ve ailemizdenbaşlayalım. Bir lokma ekmeğimiz çöpe gitmesin.Bir damla suyumuz boşa akmasın. Enerjimiz boşaharcanmasın. Vaktimiz heder olmasın. İlmimiz,emeğimiz ve birikimlerimiz, hâsılı insanımız israfolmasın. Unutmayalım ki, israf sebebiyle sadeceparamız, malımız ve mülkümüz yok olmuyor.Umutlarımız ve yarınlarımız da yok olup gidiyor.

Hutbemi Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in şuuyarısıyla bitiriyorum: “İnsanoğlu kıyamet günüömrünü nerede tükettiğinden, gençliğini neredegeçirdiğinden, malını nereden kazandığından venereye harcadığından, öğrendikleriyle amel edipetmediğinden hesaba çekilmedikçe yerinden aslakımıldayamayacaktır.”

İlgili Haberler