2023’ün En Önemli 10 Arkeolojik Keşfi arasına Stratonikeia’da da bulundu!

Stratonikeia Antik Kenti ve Lagina Kutsal Alanı’ndaki arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları tüm hızı ile devam ederken burada bulunan 2 buluntu 2023 yılının en önemli 10 arkeolojik keşif arasına girdi.
2023’ün En Önemli 10 Arkeolojik Keşfi arasına Stratonikeia’da da bulundu!

Tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu sahip olduğu kültürel mirası ile öne çıkmaya devam ediyor. Pamukkale Üniversitesi’nin (PAÜ) adına İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığında Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile yapılan kazı çalışmaları tüm hızı ile sürüyor.

Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığında yürütülen Stratonikeia Antik Kentindeki kazı çalışmalarında çıkan iki buluntu 2023 yılının en önemli 10 arkeolojik keşifi arasına girdi. Dokuz ayrı döneme ait yoğun kalıntıların bulunduğu Stratonikeia’da antik dönem yapılarının yanı sıra özellikle Türk dönemi eserleri ve buluntuları önemli bir grubu oluşturuyor.

ANTİK KAZILAR SÜRÜYOR!

Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleri ile Pamukkale Üniversitesi’nin (PAÜ) adına İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığında yürütülen Stratonikeia Antik Kentindeki kazı çalışmalarında çıkan iki buluntu 2023 yılının en önemli 10 arkeolojik keşifi arasına girdi.

denizli-1.jpg

PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığında yürütülen Stratonikeia Antik Kenti ve Lagina Kutsal Alanı’ndaki arkeolojik kazı ve restorasyon ve çizim çalışmaları yılın 12 ayı devam etmekte olup antik dönemlerden günümüze farklı yapı ile kalıntılarda kazı ve restorasyon çalışmalarına devam ediyor.

denizli-2.jpg

Dokuz ayrı döneme ait yoğun kalıntıların bulunduğu Stratonikeia’da antik dönem yapılarının yanı sıra özellikle Türk dönemi eserleri ve buluntuları önemli bir grubu oluşturuyor. Prof. Dr. Bilal Söğüt ve ekibinin yürüttüğü kazı çalışmalarında Roma İmparatorluk Dönemi’ne ait Roma Hamamı’nın Frigidarium bölümünde yapılan kazılarda günümüzden Roma Dönemi’ne kadar tarihlenen yapı kalıntıları ve buluntular ele geçirildi.

denzil-4.jpg

Bunlar arasında milattan önce ikinci yüzyıl ortalarına ait antik dönemin ilham perilerinden dansı temsil eden Mousa Tersichore’ye ait olan heykel ile milattan sonra ikinci yüzyıl ortalarına ait farklı yaşlarda üç ayrı çocuğa ait ayak izleri ünik eserler arasında yer aldı.

Resterasyon çalışmaları yılın 12 ayı sürerken ekipler tarihi gün yüzüne çıkarmak için yoğun bir çalışma sürdürüyor.