Yüksek topuklu ayakkabı ayağa zarar verir mi?

Yüksek topuklu ayakkabı zarafetin en önemli öğesi. Ancak yüksek topuklu ayakkabı sağlığa zarar veriyor.
Yüksek topuklu ayakkabı ayağa zarar verir mi?
Yürüme açısından ayak bileğini yoran, ayağın olması gereken pozisyondan farklı gözükmesine neden olduğundan sağlıksız kabul ediliyor. Yüksek topuklu ayakkabı ayağa zarar verir mi sorusunun yanıtı, ne yazık ki bu şekilde EVET olarak cevaplanıyor. İşte merak edilen diğer detaylar…

 

Kalıcı Hasarlarda Yol Açabilir
Ayak bileği, topuk bölgesi gibi alanlarda ayakların kalıcı hasar görmesi söz konusu olabilir. Bunun yanı sıra ayak fizik yapısında bozukluk olmasına da neden olabilir. Ön kısım, parmaklar gibi alanlarda da kalıcı hasara yol açması gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu sebeple önerilen ise topuk boyutunun 5 cm üzerinde olmaması. Bu boyutu geçmemesi çok daha avantajlı olacaktır. Ayakta nasır oluşumu, şekil bozukluğu ya da kronik ağrı gibi durumların önüne geçmek için ayakkabı topuk santiminin maksimum üzerinden belirlenerek hareket edilmesi gerekiyor.

 

Bunion Hastalığı
Doğabilecek sonuçlar arasında yüksek topuklu ayakkabı hastalıkları arasında yer alan bunion, direkt olarak ayak baş parmağı kök ekleminde yürümeye engel olacak bir ağrı demektir. Yürümenin güçleşmesi, tedavinin de zorlaşması gibi sonuçlar doğurabiliyor. Bu durumun ortadan kalkması için olması gereken cerrahi tedavi görmek oluyor. Çoğu zaman ağır deforme durumları olduğundan, cerrahi müdahale ile bu durumun ortadan kalkması için gereken yapılıyor olacaktır.

 

Çekiç Parmak
Yüksek topuklu ayakkabıların aynı zamanda ön bölümlerinin ince olması durumu, ayakların ileriye doğru da daralması durumunu ortaya çıkarır. Bakıldığında ayak parmaklarının sıkışması, şekil bozukluklarının ortaya çıkması gibi durumlar da söz konusu olmaktadır. Parmakların ayakkabılara sürekli sürtünmesi, nasırlaşmalara neden olması, yürümenin zorlaşması gibi sonuçları doğurur.

 

Haglund Hastalığı
Topuk bölgesine sürekli olarak baskı uygulanması, arka taraftaki kemiklerin zarar görmesine neden olabilir. Şekil bozuklukları dışında ağrıya da neden olabilir. Şiddetli toğuk ağrısı sonucu tendinitine ve bursitlere sebep olabilir. Yüksek topuklu hastalığı direkt olarak ayak bölgesinde kemiklerin kasların zarar görmesi sonucunda rahatsızlığa yol açabilir. Tıbbi tedavi görülmesi gereken durumlar yaşanabilir.