Vegan Beslenme Biçimi Sağlıklı mı?

Vegan beslenme biçimi sağlıklı mı? Vegan nedir? Net tanım, veganlarda hayvansal gıdaları reddeden bir beslenme alışkanlığın olmasıdır.
Vegan Beslenme Biçimi Sağlıklı mı?

Peki, bu durum insan sağlığı açısından doğru mu? Vegan beslenme biçimi sağlıklı mı? Beslenme biçiminin bilimsel veriler kapsamında aydınlatılması mümkün. Vegan beslenme türüne bilimsel bakış açısı ile bakıldığında, ne yazık ki bu şeklide bir beslenmenin sağlıklı olmadığı sonucu çıkıyor. Bu durumda bilimsel şekilde kanıtlanıyor.

Hayvansal Gıdaları Reddeden Beslenme: Veganlık

Vegan beslenme biçiminde hayvansal gıdalar tamamen reddedilir. Bu durum vejetaryenlikten farklı olarak, tamamen süt ve süt ürünlerinin – yumurta ve buna benzer her türlü hayvansal gıdanın reddedilmesi demektir. Bilimsel araştırmalarda proteinin hayvansal gıdalarda en yoğun şekilde bulunduğu sonucu çıkıyor. Peki, hayvansal gıdaların bu şekilde reddedilmesi ile ne oluyor?

Protein eksikliği…

Bitkisel gıdalardan alınan proteinler yetişkin bir birey için yeterli olmaz. Bu durumda sadece bitkisel kaynaklı gıdaların tüketimi kişi için sağlık sorunlarına yol açabilir. Doğru bir beslenme şekli olmadığı çok sayıda doktor tarafından açıklanmıştır.

Protein hayati anlamda önem taşıyan yapı taşıdır. Vücut için vazgeçilmez olan amino asitler için denge hayvansal gıdalar ile sağlanır. Vegan sağlığı bu kapsamda tehlike altında görülebilir. Doktorların yaptığı bilimsel açıklamalar göz önünde bulundurularak bilgi verilmektedir. Değerlendirmenizi ona göre yapabilirsiniz.

Vitamin ve Mineral Yetersizliği

Sadece protein ve amino asit konusunda vücutta sağlık sorunları yaşanmaz. Bunun dışında direkt olarak vitamin ve mineral konusunda yetersizliklerin oluşması söz konusudur. Değerlendirmenizi yapabilir, ona göre hareket edebilirsiniz. Diyetisyenler tarafından oluşturulan beslenme programlarına bakıldığında; vitamin, protein ve mineraller eksik olmuyor. Bir çoğunu hayvansal gıdalar ile temin ediyor olmak, veganların yaşam biçiminin onlar adına sağlıksız olduğunu söylemekte. Çeşitli tıbbi araştırmaların da konusu olan veganlar, bu şekilde bir yaşam biçimi ile vücutlarını tehlikeye sokuyor. Sağlıktan ödün vermemek adına hayvansal gıdaların tamamının reddedilmesi fikirleri zıtlaşıyor. Halsizlik, zayıflık, vücut direncinin düşük olması gibi pek çok sorun bu şekilde beslenme düzeninin sonucudur. Vegan beslenme düzeni için yetersiz olduğu söylenebilir.