Tüp Bebek Nedir, Nasıl Yapılır?

Hamile kalamayan bayanlar için gekiştirimiş tık tekniklerinden birisi de tüp bebektir. Tüp bebek yaptırmak, son dönemde çokca başvurulan yollardan birisi olmuştur.
Tüp Bebek Nedir, Nasıl Yapılır?

Fakat tüp bebek tedavisinin yapılması içinde mutlaka belirli şartlara uygun olmanız gerekir. Çocuk sahibi olamayan çiftler artık bu yola başvurmaktadır. Tüp bebek tedavilerinde artan başarı, hamile kalamayan bayanların daha çok yönelmesine neden olmuştur. Hamile olma şansı çok az ya da hiç olmayan bayanlara uygulanan tedavi yöntemine tüp bebek denmektedir. Tüp bebek tedavisinde hasta için bulgu olmadığını ancak yapılan muayaneler sonucunda bir tanının konulabileceğini söyleyebiliriz.

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır? Tedavi Yöntemi

Tüp bebek tedavisinden yararlanabilmeniz adına mutlaka 18 ile 45 yaş aralığında olmanız gerekir. Bu yaş aralığında değilseniz tüp bebek tedavisine başvurulmamaktadır. Aynı zamanda açıklanamayan sağlık sorunları varsa da bu tedavi şeklinden yararlanılamaz. Tüp bebek tedavisi için hap ve iğne aracılığıyla yumurtalıklara bir uyarı yapılır. Yapılan uyarı sonrasında ise birden fazla yumurta elde edilmesi sağlanacaktır.

Yumurtaların Toplanma Evresi

Anne adayının yumurtaları toplanmadan önce hafif uyku halinde olması gerekir. Bu yüzden lokal ya da genel anestezi yoluna başvurulabilir. Bu yöntemlere başvurulduktan sonra ise ultrason aracılığıyla sağlıklı yumurta toplanarak tüplere konulma işlemi gerçekleşmiş olacaktır. Baba adayına geldiğimizde ise laboratuvar ortamında ultrason eşliğinde sperm alınmaya başlanır. Eğer gerekli değilse de bu sefer normal yollarla sperm alınmaya başlanacaktır.Babadan alınan spermler ise uzmanlar tarafından laboratuvar ortamında bir araya getirilecektir. Baba adayından alınan sperm, yumurtalarla dölleştirilmektedir. Döllenmeden birkaç gün zaman geçtikten sonra ise anne rahmine yumurtalar yerleştirilir. Yumurtalar daha sonrasında embriyoyaya dönüşecektir. Oluşacak sağlıklı embriyolar anne rahminde olmaya başlayacaktır. Emrbiyonun rahim içerisine yerleştirilmesi de uzman bir doktor tarafından yapılmaktadır.

Tedavi Sonrasında Görülebilecek Bazı Hususlar

Tüp bebek tedavisi sonrası bazı istenmeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz. En sık yaşayacağınız sorunlar arasında şunlar olacaktır;

  • Şiddetli kanamanın görülmeye başlaması
  • Ayak ve yüzlerde şişme görülmesi
  • Ateşin yükselmesi
  • Çarpıntı hali

Çok fazla sağlık sorunları olursa hemen doktora gitmeniz gerekiyor. Tedavi sonrasında mümkün olduğunca dinlenmeniz gerekmektedir.