Sezgisel Yemek Nedir?

Birçok kişi kilo vermeye çalışıyor ve başarılı olanların sayısı epey az denebilir. Bunda çoğu zaman cezalandırıcı diyetler etkili denebilir.
Sezgisel Yemek Nedir?
Sezgisel Yemek Ne Demek
Diyetlerin başarısız olma nedenleri sezgisel yemek ihtiyacını da çıkaran bir durum. Çünkü yemekleri kötü ve zararlı gibi algılarken aslında kişi kendine de saygısızlık yapmış oluyor. Bu da takıntılı şekilde kalorileri saymak, yememek üzerine kurulu diyetler yapmaya neden oluyor. Sezgisel yemek anlayışında ise durumlar daha değişik. Çünkü öncelikle diyeti ceza gibi görmek söz konusu değil. İnsanlar yediklerine dikkat ederken uzun vadeli çözümlere odaklanıyor. Yani yiyeceklerle belirlenen ilişkide doğru bakış açısını yakalamak hedefleniyor. Bu durum adapte olmayı ve kişisel zorlukları kolaylaştıran bir durum.

 

Geleneksel Diyete Karşılık
Sezgisel yemek alışkanlıklarında kişinin kendi vücudundaki ihtiyaçların farkında olması çok önemlidir. İstediğiniz kiloya doğru yol alırken kontrolü kendi elinizde tutarken zorlanmamanız hedeflenir. Bir zorunluluk yoktur, ancak temel olarak az alınması gereken maddeler ve hareket etme oranları aynıdır. Yalnızca beslenmedeki katı ve yıpratıcı süreçleri en aza indirmeyi hedefler. Geleneksel diyetlerdeki bakış açısının aksine bir tavır vardır. Kişi kendisini diyet yaparken pozitif algılar.

 

Doyduğunda Bırak Mantığı
Ruhsal açlıkların çoğu zaman kilolu olma nedeni olduğu yaygın bilinen bir gerçektir. Bu nedenle sezgisel yemek tanımı fiziksel tokluğu temel alır ve “doyduğun zaman bırak” mantığını besler. Bunu yaparken vücudunuza yeniden güvenebilir ve aç olduğunuzda yeteri kadar alabilirsiniz. Duygusal açlıklarının farkında olarak ayrım yapabilmeniz, otomatik olarak kilo aldıran yemeklerden uzaklaştırır.

 

Duygusal Açlıkla Fiziksel Açlık Farkı
Fiziksel açlık halinde halsizlik, yorgun hissetme ve gerginlik gibi durumlar olabilir. Karında gurultu da yaygın görülür. Duygusal açlık çeken biri ise yiyecekleri duygularına çözüm olarak algılar ve çeşitli sorunlarda hemen yemeklere yönelir. Stresli zamanlarda, travmalarda, üzgün hissedildiğinde mutlu olmak için yemeklerden çözüm beklenir.
Duygusal açlıkları başka bir şekilde çözmeye çalışmak sezgisel yemekle kilo vermek için önemlidir. Bu nedenle zevk alınarak yapılan başka yeni etkinlikler oluşturulmalıdır. Örneğin sosyal ilişkilere önem vermek etkili olabilir. Duygusal açıdan tatmin edici ne varsa bu olabilir.