Sezaryen Bebekte Travmaya Sebep Olabilir

Normal doğum korkusu olanların ya da normal doğum yapamayacak olanlar sezaryen doğumu tercih ederler. Sezaryen doğum bebekte travmaya sebep olabilir mi? Bu konu merak edilen önemli konular arasındadır.
Sezaryen Bebekte Travmaya Sebep Olabilir

Sezaryen bebekte travmaya sebep olabilir konusu sezaryen doğum yapmak isteyenleri oldukça düşündüren bir konudur. Bilindiği üzere tüm dünyada normal doğum yapmak en sağlıklı doğum şeklidir. Normal doğum hem bebek hem de anne için fiziksel olarak daha çabuk toparlanma sağlar. Ancak bazı durumlar annenin normal doğum yapmasına engel olabilir. Bu durumlar annenin hamilelik süresi boyunca sağlığı dikkatle incelenir ve ona göre uzman doktor tarafından belirlenir. Eğer doktor anne ve bebeğin durumunda risk olabileceğini düşünürse sezaryene karar verir.

Sezaryan Doğum ve Bebek İlişkisi

Sezaryen doğum ve bebek ilişkisi incelendiğinde normal doğuma oranla anne ve bebeğin toparlanma süreci uzun sürebilir. Çünkü normal doğum esnasında herhangi bir kesim işlemi olmadığı için annenin doğum sonrası toparlanması da çok hızlı olur. Bebek normal doğum esnasında daha rahat nefes alır ve ciğerlerine çok daha fazla hava gelir ve doğum sonrası daha sağlıklı olur. Üstelik annen ve bebek arasında da daha sıkı bir bağ olduğu da bilinmektedir. Çünkü anne normal doğumdan hemen sonra bebeği emzirmeye başlayabilir.

Fakat sezaryen doğum sonrası bebek hemen anneye verilemez. Çünkü anne narkozun etkisindedir ve bebek farklı bir odaya götürülmek zorunda kalır. Anne ile hemen temasa geçemez. Bebek yalnız kaldığı için travma yaşayabilir.

Sezaryen Doğum Sonrası Toparlanma

Sezaryen doğum sonrası toparlanma normal doğuma göre çok daha uzun sürer. Sezaryen doğum bir cerrahi operasyondur. Anneye kesi atılarak cildinin yedi kat kesilmesi ile operasyon yapılır. Yani bebek bu kesiden operasyonla alınır.  Anne bu esnada tam narkoz ya da epidural sezaryen halindedir. Operasyondan hemen sonra anne tam anestezi de ise bebeği daha sonra görür. Epidural sezaryende bebeği görebilir fakat hemen emziremez.

Sezaryen doğum sonrası anne ve bebek hastaneden hemen çıkarılmaz. Duruma göre hastanede kalmaları gerekir. Cerrahi bir operasyon olduğu için annenin dikişlerine doğum sonrası dikkat etmesi gerekir. Anneden biraz uzak durmak zorunda kalan bebek için bu bir travma sebebi olabilir.