Paraben ve Zararları

Günümüzde, kullandığımız pek çok kozmetik ürün ve cilt temizleyicilerin üzerinde "paraben içermez!" uyarısı ile oldukça sık karşılaşıyoruz. Peki nedir bu paraben?
Paraben ve Zararları

İnsan sağlığı için ne tur zararlara yol açıyor? Bu yazımızda sizlerle paraben maddesi ile ilgili bilmejiz gereken önemli bilgiler paylaşacağız.

Paraben Nedir?

Paraben, üretilen kozmetik ürünlerin içeriğinde kullanılmakta olan ve kimyasal koruyucu özelliği bulunan bazı madelere verilen isimdir. Parabenler, nemlendiricilerden, şampuan ve diş macunlarına varana dek piyasada yer alan neredeyse tüm kozmetik ürünlerde yer almaktadır ve kullanıldıkları bu ürünlerde küf, bakteri oluşumunu engelleyici bir özelliğe de sahiptirler. Bu özelliklerinden dolayı aylarca ve hatta yıllarca saklanabilmektedirler. Pek çok türü olan parabenlerin en sık kullanılanları ise butylparaben, isobutylparaben, propylparaben, methylparaben, etilparaben şeklinde sıralayabiliriz.


 

Saymış olduğumuz bu paraben türlerinin büyük bir kısmı kullanmakta olduğumuz pek çok kozmetik üründe kullanılmaktadır. Bir üründe yalnızca bir paraben türü yer alabileceği gibi aynı zamanda birden fazla paraben türü de yer alabilmektedir. Bunun yanı sıra ürünün bakteri ve mikroplardan korunabilmesini sağlamak amacı ile koruyucularla beraber kullanılmaktadırlar. Bu paraben türlerinden her biri nazik ve hassaslaştırıcı özelliklere sahip olup aynı zamanda koruyuculara kıyasla daha etkili bir niteliğe sahiptir.

Peki kozmetik ürünlerinden tutun da deterjanlara kadar pek çok üründe yer alan bu parabenlerin zararları nelerdir?

Parabenlerin Zararları

Alerjik realsiyonlara sebep olan ve aynı zamanda da cildi hassaslaştıran parabenlerin, hem zehirli hem de toksik özelliklerinden söz edilebilir. Alerji, tahriş ve egzama gibi deri hastalıklarına yol açabilmekte, hatta direk deri ile temas ettiğinden cilt kanserine de neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra parabenler, östrojen reseptörlerini birbirine bağlayıcı özelliğe sahiptir ve bu östrojenik aktiviteye bağlı olarak göğüs kanseri ortaya çıkabilmektedir. Zira göğüs kanseri söz konusu hastaların meme dokularında parabenlerin saptandığı bilinmektedir. Tüm bu olumsuz etkilerinden dolayı özellikle son yıllarda pek çok kozmetik ürün markası paraben içermeyen ürünler üretmeye başlamıştır. Parabenin bu olumsuz etkilerinden korunmak için bu ürünlerin tercih edilmesi oldukça iyi bir tercih olacaktır.