Ovulasyon testi nedir? Ovulasyon testi ile gebelik takibi nasıl yapılır?

Ovulasyon testi gebe kalma ihtimalini arttırmak için yapılan bir işlemdir. Buna göre doğurgan olma döneminizin en yüksek olduğu dönem hesaplanır ve bu dönemde gebe kalma şansının arttırıldığı düşünülerek hamileme kalma ihtimalinizin bu dönemde arttığı bilgisini öğrenebilirsiniz.
Ovulasyon testi nedir? Ovulasyon testi ile gebelik takibi nasıl yapılır?
Yumurtlama testi ismi de verilen ovulasyon testi için temiz bir kap alınır ve bu kaba idrarınızın üç beş damla damlatılır. Yapılan testte çizgi görülmezse gebelik için uygun zamanda olmadığınız anlaşılır. Testte çizgi çıktığı takdirde o dönemde gebe kalma şansınızın yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Yani çıkan dönem içinde gebe kalma ihtimalinizi diğer günlere göre daha fazladır.

 

Ovulasyon Takip İşlemi
Ovulasyon takip işlemi için ovulasyon testi yaptırabilirsiniz. Bunun için uzman bir doktorunun önerisiyle ya da takibiyle yapmanız daha doğru sonuçlar verebilir. Bu test az cinsel birliktelik yaşayan, adet düzensizliği olan kişiler için uygun olabilir. Haftada en az 2 ya da 3 defa cinsel birliktelik yaşayan kişilerin bu testi yaptırmasına gerek yoktur. Ovulasyon testinde amaç LH hormonun varlığı kanıtlamaktır. Bu hormon yumurtaların gelişmesini sağlayan bir hormondur. Bu hormon salgılandıktan sonra bir ya da bir buçuk gün sonra yumurtlama işlemi olur. Testte pozitif çıktığı takdirde yani ovulasyon testi pozitif çıkarsa 24v saat içinde ilişkiye girilebilir. Bu döneme ilişkiye girilince bu dönemde gebe kalma ihtimali yüksektir.

 

Ovulasyon Testi Hangi Durumlarda Yapılabilir?
Ovulasyon testinin yapılma durumları şu durumlarda çok daha uygun olabilir. Ovulasyon testi genelde hormon bozukluğu olan adet durumunda düzensizlik olan kişiler için ve cinsel birlikteliği çok yoğun yaşamayan kişiler için yapılması daha uygun olur. Adeti düzenli olan, hormonlarında da sorun yaşamayan ve herşeyden önemlisi düzenli bir şekilde cinsel birliktelik yaşayan kişilerin bu testi yapmasına pek gerek kalmaz. Çünkü düzenli şekilde cinsel birliktelik yaşayan kişilerin bu dönemlerde gebe kalma ihtimali yüksektir. Başka sağlık sorunu yaşamayan kişilerin yüksek ihtimalle bu dönem içinde gebe kalma ihtimalleri yüksektir. Diğer durumlarda isteğe göre ovulasyon testi yapılarak gebe kalma zamanı hesaplanabilir.