Miyom nedir? Nasıl tedavi edilir?

Miyom, kadınlarda sıklıkla görünen zararı olmayan, uterus adelesi olarak adlandırdığımız düz kas hücrelerimizden köken alan kitledir.
Miyom nedir? Nasıl tedavi edilir?

Tedaviye başlamadan önce hastanın şikâyetleri, yaşadığı sorunlar, miyomların sayısı, miyomların büyüklüğü ve nerede olduklarını incelemek gerekmektedir. Kısacası; hastanın doktor kontrollerine düzenli olarak gittiğini düşünürsek, belirli aralıklarla büyüyüp büyümediği izlenebilir. Bu yöntem ile günümüzde, yavaş büyüyen veyahut malignleşmeye doğru gitmeyen miyomlarda cerrahi müdahalelere gerek duyulmaz.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Miyomun tedavisi cerrahi ve tıbbi olarak 2’ye ayrılır. Miyomun bitkisel hiçbir tedavisi yoktur. Bitkisel tedaviler daha kötü sorunlara yol açabilir.

Tıbbi tedavi: Miyomu olan kadınlarda kanama ve beraberinde getirdiği sorunları azaltmasına yardımcı olacaktır. Tıbbı tedavi yöntemi hastanın şikâyetlerine, tedaviye uyum sağlamasına göre değişiklik gösterebilir.

Cerrahi tedavi: Tıbbi tedavi uygulanmayıp eğer cerrahi tedavi yönünde karar verilmişse hastanın çocuk isteyip istemediği, yaşı ve yaşadığı sorunlar göz önünde bulundurularak değerlendirmeye alınmalı ve ona göre cerrahi tedaviye başvurulmalıdır. Bu cerrahi tedavi yönteminde miyomun büyüklüğüne, yerine ve sayısına dikkat edilerek; sadece miyomun alınması veya iç genital organların alınması olarak 2’ye ayrılır. Yapılacak cerrahi müdahalenin açık, kapalı yada vajinal yoldan olup olmayacağına karar vermek için miyomun sayısı, büyüklüğü ve özellikleri hangi türde operasyon yapılacağını belirlemektedir.

MİYOMUN BELİRTİLERİ

  • Çok fazla adet ağrısı ve uzun süreli adet dönemi
  • Kabızlık ve sindirim sorunları
  • Sık idrara çıkma ve mesaneyi boşaltmakta zorluk çekme
  • Sırt veya bacak ağrısı
  • Kısırlık

MİYOM NEDEN OLUŞUR?

Ergenlik çağına ulaşıp doğurgan olan her kadın ele alındığında, dikkate alınması gereken bir sağlık sorunu olmasına rağmen miyom hastalığının oluş nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik olarak gelen bir hastalık olduğunun üzerine durulmaktadır.

MİYOM NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Hekime başvuran hastanın şikayetleri ve jinekolojik muayene sırasında gözlemlenen miyomlar ultrason ile de kolayca gözlemlenebilir. Malign bir sorunu saf dışı etmek amacıyla tanısal kürtaj yapılıp, tedavi konusunda atılacak adıma karar verilebilir.

MİYOM ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Miyom çeşitleri oldukları yere bağlı olarak 3’e ayrılır. Bunlar; submükoz, intramural ve subserözdur.