Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?

Ketojenik diyeti günümüzde pek sık duymaya başlar olduk. Genelde ünlülerin denediği ketojenik diyet sayesinde kilolardan kurtulmanın hiç de zor olmadığını görmekteyiz. Peki, nedir bu ketojenik diyet?
Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?

Ketojenik diyet karbonhidratı yüksek olan yiyeceklerden, örneğin; makarna, pilav, ekmek, patates, nohut gibi gıdalardan arınarak daha çok zeytinyağı, tereyağı, balık çeşitleri gibi protein olan gıdalarla beslenmeye ketojenik diyet denir. Peki, ketojenik diyete başladığınızda karbonhidratlı besinleri tamamen mi keseceğiz, hiç mi yemeyeceğiz diye düşünüyorsanız, tabi ki yiyebileceksiniz. Fakat ölçüsünü daha da azaltarak tüketebilirsiniz. İlk etapta birden kesmeniz mümkün olmayabilir. Ketojenik diyete kesin başlama göstermeden önce dilerseniz vücudunuzu ketojenik diyete yavaş yavaş alıştırarak da ilk adımı atmış olabilirsiniz. Zengin karbonhidrat yüklü gıdalara veda etmek için kendinizi hazırlamanız gerekebilir. Psikolojik olarak kendinizi bu diyete hazır hissediyorsanız başlayabilirsiniz. Fakat başlamadan önce size önereceğimiz bazı dikkat etmeniz gereken konular bulunmaktadır.

Ketojenik Diyette Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler Var Mıdır?

Ketojenik diyette dikkat edilmesi gereken şeyler tabii ki vardır. Bunlar; yasak gıdalar arasında geçen, tahıl yüklü gıdalar (pirinç, buğday, yulaf), şeker ağırlıklı besinler ( bal, pekmez), yasak olan meyveler ( muz, elma, kavun) ve patates gibi besinlerden uzak durmak ketojenik diyette yasak olan gıdalar arasında yer almaktadır.

Ketojenik Diyette Neler Yenilebilir?

Ketojenik diyette yasak olan gıdalar olduğu kadar serbest olan gıdalarda var tabii ki. Bunlar; et çeşitleri ( balık, tavuk, yumurta), yeşillikler ( marul, roka), kuruyemişler gibi besinler ketojenik diyette serbest olan besinler arasına girmektedir.

Ketojenik diyeti hayatında uygulayıp gayet iyi sonuç almış ünlülerimizin ilk sırasında Şahan Gökbakar gelmektedir. Kısa bir sürede 28 kilo gibi ciddi bir kilo verimi gerçekleştiren Şahan Gökbakar hem sağlıklı beslenmiş hem de fazla kilolarından kurtulmuştur örnek bir sanatçıdır. Diğer ünlülerinde deneyip başarılı sonuç aldıkları da sosyal medyadan görülmektedir. Ketojenik diyeti uygulamadan önce doktorunuzla keton değerlerinize baktırabilirsiniz.

Ketojenik Diyeti Herkes Yapabilir Mi?

Sağlık sorunu yaşıyorsanız, kullandığınız ilaçlar varsa, hamile iseniz yada yeni doğum yapmış veya emziren anneyseniz ketojenik diyete başlamadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın deriz.