Kadınların rutin olarak yaptırması gereken sağlık kontrolleri

Vücudumuz bizlere birçok hastalıktan önce sinyaller gönderir. Çoğumuz bunları dikkate almayarak erken teşhis dönemini kaçırırız ve kendimizi zorlu bir tedavi sürecine sokarız.
Kadınların rutin olarak yaptırması gereken sağlık kontrolleri

Özellikle kadınların düzenli olarak yaptırmaları gereken bazı sağlık kontrolleri vardır. Bu kontroller rutin olarak yapıldığında erken teşhisi kolaylaştırmaktadır.

Öncelikle her yıl düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırılmalıdır. Rahim ve yumurtalıklar ayrıntılı olarak ultrasonografi ile incelenmelidir. Ultrason dalgaları x ışını içermediğinden kolay ve acısız bir kontrol yöntemidir.

Adet sonrası meme kontrolü

Meme kanserinde erken teşhisin ne kadar önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Erken teşhisin ilk ayağı kendinizi düzenli kontrol etmenizden geçiyor. Bu yüzden her ay adet bitiminde bu muayeneyi yapmalısınız. Sürekli kontrol etmenizden kaynaklı artık meme yapınızı ve dokunuzu tanıyacağınızdan herhangi bir değişikliği ya da kitleyi hemen fark edebileceksiniz böylece olası bir hastalık ihtimalinde erken teşhis ile tedavi sürecini kısaltabilirsiniz.

Meme kanserinde en önemli unsur mamografi incelemesidir. Şikayetiniz olmasa dahi 40 yaşından itibaren düzenli olarak mamografi yaptırmalısınız.

Gençlerde memede süt üreten dokuların yoğun olmasından dolayı mamografi yerine meme ultrasonu çekilmektedir. Ancak, mamografi sanıldığı gibi zararlı ya da acılı bir inceleme değildir. Kendi kendinize muayenenizi sık sık yapmanın yanı sıra muhakkak senede bir kere mamografi çektirmeyi ihmal etmeyin.

PAP-SMEAR ve HPV testi

Rahim ağzı kanseri en sinsi kanser türlerinden biridir. Hiç belirti vermediğinden dolayı düzenli olarak kontrollere başvurmak çok önemli. Rahim ağzı kanseri cinsel yolla bulaşan HPV-Human papillomavirus denilen bir virüs ile bulaşır. Rahim ağzı kanserine dönüşebilecek kanser öncüsü durumlar çok erken dönemde yakalanıp tedavi edilebiliyor. Pek çok sağlık kuruluşunda pap-smear testi yaptırılabiliyor. Pap-smear testinin 21 yaşından itibaren, HPV-DNA testinin ise 30 yaşından itibaren yapılması öneriliyor.

Menopoz döneminde kemik ölçümü

Özellikle menopoz döneminde kemik erimesi riski artıyor. Ancak, doğru beslenme ve spor ile önlem alınabilir. Süt ürünleri ve yeşil yapraklı besinler bolca tüketilmelidir. Bunun yanı sıra düzenli olarak yaptırılan kemik mineral dansitometri testi ile kemik yoğunlu ölçülmeli. Kemik erimesinin tedavisi yoktur. Bu nedenle menopozdaki kadınlar muhakkak bu ölçümü yaptırmalı ve bir uzmanla paylaşmalılar.

Göz muayenesi

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen Glokom körlüğe neden olabilen bir göz hastalığıdır. Her ne kadar ilaç tedavisi ve lazer ile körlüğün önüne geçilse de burada da erken teşhisin önemi büyük. En geç 40 yaşında Glokom muayenelerine muhakkak başlanmalı. Göz içi basıncı, tonometre cihazından kontrollü bir şekilde hava püskürtülmesiyle ölçülüyor.

Yılda bir kez cilt muayenesi

Her ne kadar önemsenmese de yılda bir kere dermatoloji uzmanına görünülmeli. Özellikle vücutta bulunan benlerin artması ya da büyümesi durumu hele ki ailede de cilt kanseri geçmişi var ise muhakkak yılda bir kere muayeneye başvurulmalı. Çünkü benler, ölümcül bir kanser türü olan melanom riski taşıyor.

Yılda bir kez genel sağlık muayenesi için gerekli testler yapılmalı

Herhangi bir şikayet olmasa dahi özellikle kadınların yılda bir kere muhakkak dahiliye muayenesi yaptırması gereklidir. Böbrek, karaciğer fonksiyon testleri, açlık kan şekeri, kolesterol ölçümleri, tiroit fonksiyon testleri, kan sayımı, tam idrar tahlili, istirahat EKG’si, akciğer filmi, karın organlarını değerlendirmek için batın ultrasonografisi önerilir.