Japon yazar Türk kadınlarından 3 bin iğne oyası topladı!

Antalya’da yaşayan Japon yazar Türk kadınlarının iğne oylarından etkilenerek 25 yılda 3 bin adet farklı model iğne oyası biriktirdi.
Japon yazar Türk kadınlarından 3 bin iğne oyası topladı!

1995 yılında Antalya’ya yerleşen Japon yazar Ikumi Nonaka, Türk kadınların iğne oyalarından ç.ok etkilendi. 25 yıldır iğne oyalarını araştırmak için Türkiye’yi şehir şehir gezen Japon yazar toplam 3 bin adet farklı model iğne oyası biriktirmeyi başardı.

Türkiye’deki kadınların duygularının, düşüncelerinin hayata bakış açılarının iğne oyalarında yansıtıldığını söyleyen Ikumi Nonaka iğne oyalarının peşine düştüğünü belirtti. Japon yazar gençlerin artık iğne oyasına ilgi göstermemelerine çok üzüldüğünü de belirtti.

Türkiye'ye ilk kez 1992'de turist olarak geldikten sonra 1995 yılında Antalya'ya yerleşen ve Türk el sanatlarına hayranlık duyan Japon yazar ve iğne oyası araştırmacısı Ikumi Nonaka, 29 yıldır Türk el sanatları üzerine araştırmalar yapıyor. Rengarenk iplerin kumaşlarla buluşmasından çeşit çeşit motifler ortaya çıkan, işlemesi ve ortaya konması ayları bulan iğne oyası üzerine yoğunlaşan Nonaka, Japonya’da da el sanatları hobisinin yaygın olduğunu söyledi.

“Farklı ırktan olsak da ben de kadınım”

Türk el sanatlarına kadınların duygularını yansıttığını öğrenmesi üzerine hemcinslerinin duygularını öğrenmek amacıyla ilgilenmeye başladığını söyleyen Nonaka, kadınların farklı duygu durumuna göre iğne oyasını çeşitlendirmesinden çok etkilendiğini belirtti. Nonaka, “Özel koleksiyon olarak 3 bin adet iğne oyamız var. Halı ve kilimi merak ettiğimde kadınların dokuduğunu gördüm, kadınların duygularını motif ve renkle ifade ettiğini gördüm. Bunları öğrenince çok etkilendim. Türkiye’deki kadınlar ne düşünmüş, ne yaşamış, ne görmüş merakıyla başladım. İğne oyası da aynı, genelde kadınların işi. Köylerde yaşayan kadınlar ne düşünmüş ne görmüş de onu motif olarak anlatmış konusunun peşine düştüm. Örneğin, biber oyası acı hissettiğini anlatıyor ya da canlı renklerde çok mutlu olduğunu anlatıyor. Duyguları merak ediyorum. Farklı ırktan olsak da ben de kadınım, bu yüzden çok etkileniyorum. Ayrıca elimde olan iğne oyalarına rastlamamaya başladım, çok kalmadı. Gençler de artık yapmıyor, ben buna da üzüldüm. Her yörede yaşayan Türk kadınının evinde iğne oyası bulunsun isterim” şeklinde konuştu.

Japan yazar Ikumi Nonaka iğne oyası toplamaya devam edeceğini söyledi. Gelecek yıl Japonya’da bir sergi açmayı düşündüğünü belirten Ikumi Nonaka, Japonların el sanatlarına büyük ilgi duyduklarını belirtti. İğne oyası ile olan ilgisinin yıllar içinde arttığını belirten Ikumi Nonaka bu konuda çalışmalarını sürdürmeye kararlı.