İlk Kadın Tiyatro Oyuncusu Afife Jale Kimdir?

Türkiye tarihinin ilk kadın tiyatro sanatçısı olan Afife Jale tüm kadınlar için bir güç ve cesaret örneği olmaya devam ediyor.
İlk Kadın Tiyatro Oyuncusu Afife Jale Kimdir?

Yaşadığı devir düşünüldüğünde ilk kez tiyatro sahnelerine çıkarak büyük bir cesaret göstermiştir. Bunun yanında sert eleştirileri de gerisinde bırakmıştır. Afife Jale döneminde Müslüman kadınların tiyatro yapmasının imkansız olduğu düşünülmekteydi. Çünkü tiyatro oynamak günah olarak algılanıyordu. Afife Jale bu önyargıyı kırmış oldu. Döneminin kadınlarının hayal bile edemeyeceği bir girişimde büyük cesaretle yer aldı.

Afife Jale 1902 yılında İstanbul’un Kadıköy ilçesinde doğdu. Tahmin edebileceğiniz gibi o dönemden sonra idealleri uğruna verdiği mücadeleler hiç de kolay olmadı. 1929 yılında ise bir evlilik gerçekleştirerek Selahattin Pınar ile evlendi. Yaşadığı kötü ve buhranlı dönemlerin ardından Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde genç bir yaşta, 39 yaşında hayata veda etti.

Afife aslında Jale takma adını sonradan almıştır. Afife Jale takma adını 22 Nisan gecesi Kadıköy'deki Apollon Sineması'nda (şimdiki adı Rexx) Emel adlı rolü oynayarak kendini tarihe yazdırmayı başardı.  Fakat ne yazık ki bu olayın duyulmasından itibaren başına gelmeyen kalmadı. Oyunları basıldı, bazen de karakola düştü. Ona şiddet uygulamak isteyenlere rağmen tiyatroyu hep sevdi ve tiyatroya gönül verdi.

1923 yılında Atatürk Türk ve Müslüman kadınların sahne yasağını kaldırarak Türk kadınlarına büyük bir özgürlük tanıdı. Mustafa Kemal Atatürk benzer olarak kadınlara seçme ve seçilme özgürlüğü, kıyafet inkılabı gibi bir çok alanda özgürlükler tanıdı. Böylece Afife Jale de özgür bir şekilde tiyatrosunu yapmaya başladı. Böylece sadece sanatına odaklanabildi. Hayatını da bu şekilde sürdürmeye devam etti.

Yıllar geçmesine rağmen Afife Jale hiç unutulmadı. Afife Jale adına günümüzde hala ödül törenleri düzenlenmektedir. Afife Tiyatro Ödülleri 1996-1997 tiyatro sezonundan beri düzenli olarak sanatçılara verilmektedir.

Afife Jale dönemine ışık vermekle kalmayıp günümüzü de aydınlatmış örnek bir kadın olarak karşımıza çıkmaktadır. Afife Jale ile ilgili bir çok tarih kitabı yazılmakla beraber tüm kitapçılarda ve kütüphanelerde sayısız çeşidi bulunmaktadır.