Hipertansiyonu Olan Anne Adaylarına Öneriler

Genel olarak kan basıncı gebelikte düşse de 10 gebelikten 1'inde hipertansiyon görülebiliyor. İleri yaşta gebe kalan kadınların aynı zamanda obezite olması bu problemin başlıca sebeplerindendir.
Hipertansiyonu Olan Anne Adaylarına Öneriler

Kardiyoloji uzmanı olan Dr. Ebru Özenç gebelikte oluşan hipertansiyonla ilgili bilinmesi gerekenleri aşağıdaki yazımızda anlattı.

Gestasyonel Hipertansiyon Mu Yoksa Krnoik Hipertansiyon Mu?

Başlangıçta bu iki hipertansiyon çeşidini anlamanın en kolay yolu gebelik haftasına bakmaktır. Gebelikte yaşanan hipertansiyon gebeliğin 20. Haftasında sonra ortaya çıktıysa Gestasyonel hipertansiyondur. Fakat hipertansiyon 20. Haftanın öncesinde de var ise bu durum kronik hipertansiyondur. Gestasyonel hipertansiyon genelde doğum sonrasında düzelir.

Gebelikte Oluşan Şiddetli Hipertansiyon Değeri Nedir?

Gebe olan kişinin tansiyon değeri 160/110 mmhg 'nin üzerindeyse şiddetli hipertansiyondur. Bu değer acil müdahale gerektirir. Gebelikte ilaç kullanılması önerilmez bu sebeple hafif ve orta düzey hipertansiyon değerlerinde ilaç kullanılması tartışma konusudur. Ancak değerler 150/95 mmhg 'nın üstünde ise ilaç kullanmaya başlanması ve ya kullandığı ilaca devam etmesi önerilir. Gebelerin hangi ilacı ne kadar alması gerektiği konusunda kesinlikle doktor karar vermelidir. Bilinçsiz ilaç kullanımı anne ve bebek için sakıncalıdır. Doktor önermeden ilaç kullanılmamalıdır.

Gebelikte Hipertansiyonun Ne Gibi Zararlı Etkileri Olur?

Gebelik sürecince gelişen veya ortaya çıkan hipertansiyon bebek ve anne için zararlı sonuçlara neden olabilir. Hipertansiyonun çok ciddi olmaya başladığı değer 160/110 mmhg ve üzeridir. Başka bir bulguda annenin idrarında protein kaçağının olmasıdır. Hipertansiyon çok ileri değerlere yükselip müdahale yapılamaz ise annede nöbet geçirme ve bilinç bozukluğu oluşabilir. Tüm bu sonuçlar preeklampsi/eklampsi anlamına gelmektedir.

Anne bunları yaşarken bebekte gelişim geriliği veya erken doğum tehlikesi ortaya çıkabilir. Gebelik döneminin uzun bir süresinde hipertansiyon yaşayan annelerin doğum sonrası rahatsızlığı düzelse de ileri yaşlarda hipertansiyonun tekrarlama ihtimali normalinden 2 kat daha fazladır.

Gebelikte Hipertansiyonu Olan Anne Adaylarına Öneriler

  • Gebelik döneminde hipertansiyonuz var ise;
  • Bol bol sıvı tüketin.
  • Her gün kısa kısa yürüyüşler yapın.
  • Sol tarafınıza yatın.
  • Ödem oluşumunu engellemek adına protein açısından zengin olan Et, yumurta, yoğurt, süt gibi ürünler ile beslenin.
  • Stres ve gerginlikten kaçının.