Hamilelikte mide yanmasını yatıştıracak öneriler

Gebelik sürecinde oluşan mide yanmasının nedeni salgılanan progesteron hormonudur. Progesteron hormonunun görevi kas gevşetmektir. Bu sebeple gevşeyen tüm kaslar ile birlikte mide kapakçığında da gevşeme olur.
Hamilelikte mide yanmasını yatıştıracak öneriler

Bu durumdan da asitli olan yiyecekler ve içecekler sindirim gerçekleşmeden yemek borusuna doğru yol alır. Gebelikten büyüyen rahim mide üzerine basınç uygular. Bu nedenle mide kapacığının açılması daha kolaylaşır. Tüm bu sorunlara 12 öneri sunan Op. Dr. Betül Görgen, Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı olarak aşağıda yer alan bilgi ve önerileri anlattı.

YEMEK MİKTARINI AZALTIN

Mide yanması yaşıyorsanız en öncelikli çözüm az ama sık yemektir. Günlük 3 öğün yemek yerine 5 – 6 öğünde yemeye özen göstermelisiniz. Gebelik sürecinizde mide bulantısı yaşıyorsanız bu çözüm çok zor olmayacaktır. Ancak iştahlı ve yemeyi seven birisi iseniz bu zor olacaktır ama mide yanmasından kurtulmak için iradeli olmalısınız.

YAVAŞ YAVAŞ YİYİN

Atıştırmalıklarınızı hızlı hızlı yiyorsanız mide yanması yaşamanız kaçınılmazdır. Üstelik bu durum sindirim bozukluğu yaşamanıza neden olur. Yemek ve ya atıştırmalık yerken acele etmeyin yediğiniz yiyeceklerin keyfini yavaş yavaş yiyerek çıkartın. Bu sayede fazla yemenizi de önlemiş olursunuz.

SIVILARI YUDUMLAYARAK İÇİN

Yemeklerin arasında sıvı gıdaları yani içecekleri yudumlayarak için. Ayrıca süt ve su gibi içecekleri öğünlerinizin arasında içmeye özen gösterin.

ÖĞÜNLERİNİZDEN SONRA YATMAKTAN KAÇININ

Yemek sonrası yürüyüş ya da hafif ev işlerinizi yapın. Hatta dik oturma pozisyonunda kitap okuyun ama yatmaktan ve uzanmaktan kaçının.

UYKU ÖNCESİ YEMEYİN

Mide yanmasının baş sebebi yatmadan önce yemek yenmesidir. Uyku saatinizden 3 saat öncesinde yeme eyleminizi, 2 saat öncesinde de içme eyleminizi sonlandırın.

HAFİF YÜKSEKTE YATIN.

Göğüs kısmınız hafif dik pozisyonda uyumanız mide asidinizin yukarı çıkmasını engelleyecektir. Bu sebeple eğimli ve yüksek olan yastıklarda yatmayı tercih edin.

SEBEBİNİZİN NE OLDUĞUNU BİLİN

Her kadında farklılık gösterse de genel mide yanmasını tetikleyen gıdalar çikolata, kahve ve limondur. Tabi baharatlı olan yiyecekleri de unutmamak gerekir.

BOL VE RAHAT GİYSİ TERCİH EDİN

Dar kıyafetler mideye basınç yaptığı için mide yanmasına sebebiyet verir. Rahat ve bol olan kıyafetler giyinin.

ZENCEFİL TÜKETİN

Bilimsel olarak kanıtlanmasa da zencefilli şeker ya da sakızlar mide yanmasına iyi gelmektedir.

ANTİASİDLERİ DÜŞÜNÜN

Antiasidler mide yanmasının nedeni olabilir. Özellikle kullanılması gereken bir ilaç var ise magnezyum ve ya kalsiyum olanları tercih edin ama alüminyum olanlarından kaçının. Çünkü kabızlığa neden olabilir. Soda tüketmek de bir çözüm önerisi olabilir ama şişkinlikte yapabileceği unutulmamalıdır.

H2 BLOKLAYICILAR

Antiasidler işe yaramıyorsa daha etkili olan tedavi çözümü H2 bloklayıcı’dır. Ancak mide yanması sorununuza bu tedaviyi doktorunuza danışarak kullanın.