Hamilelik testi sonucu nasıl anlaşılır? Tek ve çift çizgi ne anlama gelir?

Eczaneden alıp herkesin kolaylıkla uygulayabileceği hamilelik testinin tüm ayrıntılarını yazımızda derledik. Ne zaman evde idrar testi ve ne zaman kan testi yaptırmalıyız? Negatif ve pozitif sonuç yanlış olabilir mi?
Hamilelik testi sonucu nasıl anlaşılır? Tek ve çift çizgi ne anlama gelir?
Hamilelik ister planlı ister plansız olsun, düzenli adet gören bir kadının adetindeki birkaç günlük gecikme şüphe uyandırır. Anne adayı bu durumu bir an önce öğrenip kendisine ve bebeğine özen göstermek isteyecektir.

Gebelik testi nerede yaptırılmalıdır?

Gebelik testi bir sağlık kuruluşunda kan değerlerine bakılarak veya eczaneden alınan basit bir kit sayesinde evde idrar yoluyla yapılabilmektedir.

Evde hamilelik testi nasıl yapılır?

Planlı hamileliklerde adet gecikmesi olmaksızın anne adayı kendisini hamile gibi hissedebilir. Hatta mide bulantısı, iştah artışı, baş dönmesi gibi belirtiler bile gösterebilir. Bu durumda erken gebelik testi alıp idrar yoluyla adet tarihinden 5-6 gün öncesinden gebeliği öğrenebilmektedir. Plansız ve habersiz hamilelikler ise kendisini adet gecikmesi olarak göstermektedir. Testin hassasiyetine göre 1-5 günlük gecikme ile test yapılabilmektedir.
Testler arasında kullanımı ve sonuç ekranı açısından farklılıklar bulunabilir. Önemli olan prospektüsü iyi okuyup talimatları doğru uygulamaktır. En önemlisi de idrar içeren çubuğu yeterli süre bekletmektir.

TEK ÇİZGİ VE ÇİFT ÇİZGİ NE DEMEK?

Testten teste değişkenlik göstermesine rağmen çoğunlukla tek çizgi negatif, çift çizgi ise pozitif sonucu göstermektedir.

İdrar testinde negatif ne demek?

Genellikle tek çizgi olarak görülür. Hamile değilsiniz anlamına gelir.

İdrar testinde pozitif ne demek?

Pozitif sonuç bazen iki çizgi, bazen de artı (+)

HAMİLELİK İDRAR TESTİ NE ZAMAN UYGULANMALI?

Yendiğimiz içtiğimiz şeylerden etkilenmemesi için birçok test gibi sabah uyanınca yapılması tavsiye edilir.

YALANCI POZİTİF NE DEMEK?

Yaptığımız testin güvenilirliği %90 civarındadır. Bu testler sadece hamilelik sırasında salgılanan ve hem idrarda hem de kanda bulunan HCG (human chorionic gonadotropin)
hormonu arar. Dış gebelik, kanser, mol gebelik (üzüm gebeliği), düşük gibi durumlarda HCG artışı yalancı pozitif olarak değerlendirilir. Kural olarak evdeki test pozitifse, bir Kadın Doğum Uzmanı ’ndan randevu alarak rutin gebelik muayenesine başlanmalıdır.


YALANCI NEGATİF NE DEMEK?

Testin HCG miktarı ölçüm hassasiyeti ve adet gecikme gün sayısına göre yalancı negatif daha çok görülmektedir. Bunun yanı sıra aşırı sıvı alımına bağlı seyreltik idrar, test sonucu için yeterli süre beklememek veya silik ikinci çizgiyi görememek gibi yalancı negatif sonuçlar olabilmektedir. En doğrusu, adet gecikmesi bir hafta daha devam ediyorsa kan testi yaptırmaktır.

HAMİLELİK KAN TESTİ NEDİR?

Bir sağlık kuruluşunda yapılan ve evde yapılan testlerden hem güvenilirliği daha yüksek olan hem de hormon artışı idrardan önce kanda olduğu için daha erken sonuç veren testtir. Evde test yapmış olsanız bile muhtemelen doktorunuz kan testi ister. Güvenilirliği %99 dur.

HAMİLELİKTE KAN TESTİ SONUCU KAÇ OLMALI?

Teorik olarak 10mIU/ml değerinin üzerinde olması gerekir. Çünkü hipofiz bezinden lüteinizan hormon (LH) üreten hücreler çok az HCG de üretebilir (5-10 mIU/ml). Fakat 1 mIU/ml sonuçta bile bir hafta sonra test tekrarlanır. Gebeliğin haftasına göre HCG miktarı değişkenlik gösterecektir.