Gut diyeti nedir? Nasıl yapılır?

Gut hastalığı, eklemlerinden kaynaklı olan bir artrit çeşididir. Amerika da yaklaşık olarak 8,3 milyon insan etkilenmektedir. Bu hastalığa yakalanan kişilerde meydana gelen ağrı, şişlik ve iltihap sorunu ortaya çıkabilir. Fakat bu şikayetlerin azaltılması mümkündür. Gut hastalığı diyeti, ilaç kullanımı ve yaşam tarzında yapılacak olan değişiklikler ile kontrol altına alınabilir.
Gut diyeti nedir? Nasıl yapılır?

Gut hastalığından ayak ve el parmakları, bilekler, dizler ve topuklar etkilenir. Hastalığın ilk belirtileri kandaki ürik asitin artması ile ortaya çıkar.

Ürik asit, sindim için vücut tarafından salgılanan atık maddesidir. Ürik asit seviyesi yükselirse bazı bölümlerde kristaller artar. Bu kristaller de şişlik, iltihap ve şiddetli ağrılara neden olur. Bu hastalığın krizi yaklaşık 3-10 gün içinde ve geceleri gerçekleşir.

Çoğu kişinin vücudu aşırı biriken ürik asidi verimli olarak çıkaramadığından bu madde, kişilerin eklemlerinde birikir ve kristalleşmesine neden olur. Gut hastalığı genetik ya da ürik asit birikiminden kaynaklanır.

Beslenme şekli Gut Hastalığını Etkiler mi?

Gut hastalığı olan kişiler, yiyeceklerdeki ürik asit ile saldırıyı tetikleyebilir. Bu durumu engellemek için tetikleyici yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Sağlıklı olan insanların vücutları ürik asidi uzaklaştırdığı için yediği gıdalardaki ürik asit sorun teşkil etmez. Gut hastalarının vücutları ürik asidi çıkaramadığı için yüksek pürinli bir gıdalar ürik asidin artırmasına ve hastalığın ataklarına sebep olabilir. Araştırmalar uygun bir diyet ve ilaçlarla gut ataklarının önleyebileceğini gösteriyor.

Atakları tetikleyen gıdalar arasında kırmızı et, sakatatlar, deniz ürünleri, alkol vardır. Bu gıdaların içinde pürin bulunur. Fakat istisnası sebzelerdir. Früktoz ve şekerli tatlandırılmış içeceklerin pürin değeri yüksek olmasa da atak riskini arttırabilir.

Az yağlı süt ürünleri, soya ürünleri ve C vitaminleri takviyeleri kanda ürik asit değerini azaltacağından gut ataklarının önlenmesini sağlar.

Gut Hastalığında Uzak Durulması Gereken Gıdalar

Yüksek saflıkta olan yiyecekler fazla pürin içerdiğinden kaçınılmalıdır.

Yüksek fruktozlu gıdalardan ve orta-yüksek püreli yiyeceklerden tetikleyebilecek maddelerdir.

Püresi yüksek ve fruktozlu gıdalar :

Karaciğer,böbrekler,tatlı böcekler ve beyin, kırmızı etler, balık çeşitler, deniz ürünlerinin tamamı, şekerli içecekler, mayalar, karbonhidratlar tüketilmemelidir.

Diyet Listesi

Düşük saflıkta ve düşük pürinli yiyecekler yer almaktadır.

Tüm meyveler, özellikle kiraz gut için yararlıdır. Koyu yeşil yapraklı olan sebzeler ve patates mantar, tüm baklagiller, kuruyemiş ve tohumlar yulaf, arpa, kahverengi pirinç, süt ürünleri, yumurta, çay, kahve, tüm ot ve baharatlar Kanola, zeytin, Hindistan cevizi ve keten yağları tüketilebilir.

Az Miktarda Tüketilmesi Gereken Yiyecekler

Kırmızı et, Bazı balıkların etleri az miktarda haftada birkaç kez tüketilebilir.

Diyet Programı

Sindirimi kolay olan yiyecek ve içecekler ile diyet yapmak, atakların oluşumunu önlerken, ağrı ve şişliğin hafiflemesine yardımcı olur.