Ev Yapımı Yoğurt Tarifi

Yapımı zor zannedilip evlerde denemeye çekindiğiniz yoğurt yapımı oldukça kolaydır. Artık hazır yiyecek ve içeceklere ara verip kendiniz yapmaya başlayabilirsiniz.
Ev Yapımı Yoğurt Tarifi

Yoğurdu mayalaması çok kolay fakat yararları saymakla bitmemektedir. İnsan vücudunda kendi kendine sindirilebilen tek gıdadır.

Yoğurt mayalamasını birçok kişi bilmekte fakat sağlıklı olan açık süt bulabilmek zorlanmakta veya zaman darlığından ev yapımı yoğurt yapmaktan vazgeçilebilmektedir. Ev yapımı yoğurt oldukça da lezzetlidir. Daha lezzetli ve güzel bir yoğurt için çiftlik sütü ile mayalandığı zaman fazla sulu olmayan ve tam kıvamında bir yoğurt elde edilebilir.


Malzemeler

  • 1 litre günlük süt
  • 1 çorba kaşığı yoğurt

Hazırlanışı

  • 1 litre süt tencereye alınıp kaynatılır. Kaynama esnasında 5-10 dakika karıştırılarak süt havalandırılır. Süt kaynadıktan sonra altı kısılıp 15 veya 20 dakika kısık ateşte olmak üzere pişirilmeye devam edilir. Kaynayan süt mayalanacak olan kaba alınır.
  • Kaynayıp ılıması beklenen süt aralıklı olarak kontrol edilir. Süte parmak batırılıp sıcaklığı kontrol edilir. Parmak sütün içinde yediye kadar sayılana kadar ısıya dayanıyorsa süt maya için uygun sıcaklıktadır.
  • Bir tabakta birkaç yemek kaşığı ılık süt ile yoğurt karıştırılır ve mayalanacak olan yoğurda dökülür. Mayalanan sütün üzeri hava alması için süzgeçle örtülür.
  • Mayalanan sütün sıcaklığını koruması için üzeri ve etrafı kalın bir örtü ile örtülmelidir.
  • Altı yedi saat sonra örtü üzerinden alınıp buzdolabına kaldırılır. Buzdolabında ne kadar çok bekletilirse yoğurdun kıvamı da o kadar güzel olur. Bu tarif keçi sütü ile de yapılabilir.

Fırında Yoğurt Mayalama: Yukarıdaki tarife uygun olarak mayalanan süt soğuk olan fırına konup mayalanmaya bırakılır. Fırın ısıtılmamalıdır. Mayalanacak olan sütün üzerine örtü örtülmemelidir. Mevsime göre ve fırının bulunduğu yerin sıcaklığına göre beş altı veya on bir on iki saat bekletilir. Fırından çıkarıldıktan sonra buzdolabına kaldırılır.

Süzme Yoğurt Yapımı: Yoğurt bez bir keseye konulur. Altına da süzülen suyun akması için keseye değmeyecek şekilde bir kase konur. Bu şekilde süzülen yoğurttan süzme yoğurt elde edilir. Süzülen bu yoğurt suyu atılmamalı değerlendirilmelidir. Yoğurt suyu hamur işlerinde kullanılabilir.