Doğum kontrol hapı nedir, nasıl kullanılır?

İstenmeyen gebelikleri önleme için tercih edilen doğum kontrol hapları günümüzde aile planlamasında önemli bir rol oynuyor. Doğum kontrol hapı dünya üzerinde milyonlarca kadın tarafından kullanılıyor.
Doğum kontrol hapı nedir, nasıl kullanılır?
Doğum kontrol hapları gebelik riskini ortadan kaldırmak için kullanılır. Bu ilaçlar kadın fizyolojisinde farklılık yaratarak gebelik durumunun önüne geçer. Hapların içerisinde yer alan hormonlar, yumurtlamayı durdurur ve servikal mukusun yoğunluğunu arttırır. Böylece spermin rahim içine geçişi engellenir. Ancak hiç bir doğum kontrol hapı %100 koruma sağlayamıyor.
Sıklıkla başvurulan doğum kontrol yöntemleri arasında yer alan doğum kontrol haplarının düzenli şekilde kullanılması gerekir.

 

Doğum Kontrol Hapı Hakkında
Kadın vücutları gebelik için 28 günde bir yenilenir. Menstrüasyon döneminde beyinde yer alan hipotalamus bölgesi hipofiz bezini uyarır. Bu uyarılmaya sonrasında vücut üzerinde LH ve FSH hormonlarını salgılanır. Yumurtalık bölgesine ulaşan bu hormonlar, yumurtaların olgunlaşmasını ve çatlamasını sağlar. Çatlayan yumurta fallop tüplerine atılır. Cinsel ilişki sırasında sperm, fallop tüplerinde yumurtayı dölleyerek gebelik sürecini başlatır.
Doğum kontrol hapında yer alan östrojen ve progesteron hormonları, yumurtlamanın ortaya çıkmasını engelliyor. Düşük yan etkilere sahip olan doğum kontrol hapları güvenilir bir ortam sunuyor.

 

Doğum Kontrol Hapı Kullanımı
Doğum kontrol haplarını kullanmadan hekime danışmanız önerilir. İlacın içeriğindeki hormonların kişi özelindeki etkisi değişim gösterebilir. Doğum kontrol hapları genel olarak 21 tabletten oluşur. Ara verilmeden kutu içeriği bitene kadar düzenli kullanılması gerekir. Kutuyu bitirdikten sonra bir hafta süreyle doğum kontrol hapına ara verilmesi gerekir. Adet kanaması sona erdikten sonra yeni ilaca başlanır. Çok ender de olsa gebelik ortaya çıkabilir. Gebelik sırasında ilacın kullanımına devam etmek, anne rahmindeki bebeğin hayatını tehlikeye atabilir.

 

Doğum Kontrol Hapının Avantajları
İstenmeyen gebeliklerin ortaya çıkmaması için 24 saat boyunca etkili olan doğum kontrol hapının bazı avantajları bulunuyor.
• Doğum kontrol hapını bıraktıktan sonra üreme fonksiyonları eski hâline döner.
• Dış gebelik sorunun azalmasına yardımcı olur.
• Adet zamanlarında ortaya çıkan şiddetli kanamayı dengeler.
• Ağrılı adet dönemlerinin önüne geçer.
• Yumurtalık kistlerinin tedavisinde aktif rol oynuyor.
Doğum kontrol hapı kullanılmadan önce hekiminize başvurmayı unutmayınız. Eğer siz de doğum kontrol hapı kullanmayı planlıyorsanız, sağlık kontrollerinizi yaptırmalısınız.