Çoğu kadın bu hastalığı yaşıyor! UTANMAYIN, tedavisinin mümkün olduğu açıklandı

Dünyada ne yazık ki pek çok kadın idrar kaçırma sorunu ile mücadele ediyor. Uzmanlar, bunun utanılacak bir durum olmadığını ve tedavisinin mümkün olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Günlük hayatı olumsuz olarak etkileyebilen bu rahatsızlığın detayları..
Çoğu kadın bu hastalığı yaşıyor! UTANMAYIN, tedavisinin mümkün olduğu açıklandı

Konu ile ilgili açıklama Op. Dr. Berfin Can Gök tarafından geldi. Gök, yaptığı açıklamasında kadınların büyük bir kısmının bu rahatsızlık sebebi ile günlük hayatlarının olumsuz olarak etkilendiğinin altını çizdi.

KADINLARDA İDRAR KAÇIRMANIN SEBEPLERİ

Denizli Devlet Hastanesi’nde görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Berfin Can Gök, yaptığı açıklamasında aslında idrar kaçırmanın günlük hayatı olumsuz etkileyebilecek bir hastalık olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Kalıcı idrar kaçırma, stres tipi, sıkışma tipi, mix (karışık) tip, noktürnal enürezis (uykuda idrar kaçırma), fonksiyonel tip, taşma tipi gibi birçok alt grubu kapsar. En sık gördüğümüz üç tip vardır; Bunlar; stres inkontinans dediğimiz öksürmek, hapşırmak ya da ağır bir şey kaldırmak gibi durumlarda karın içi basınç artışı ile birlikte meydana gelen idrar kaçırma, tuvalete yetişememe tarzında olan urge (sıkışma) inkontinans dediğimiz; aniden gelen idrara sıkışmayı takiben oluşan, istemsiz idrar kaçırma ve mix dediğimiz karışık tip inkontinans; stres ve sıkışma tipi inkontinansın birlikte görüldüğü idrar kaçırma tipleridir. İdrar kaçırma bazen gün içerisinde tüketilen yiyecek ve içeceklerin idrar söktürücü gibi özellik göstermesine bağlı oluşabilir. Alkol, kafein, gazlı - asitli içecekler, yapay tatlandırıcılar, acı ve baharatlı yiyecekler, sakinleştirici ve kas gevşetici gibi ilaçlara bağlı olarak geçici idrar kaçırma meydana gelebilir”

aw085899-03.jpg

TEDAVİSİ VAR

Kadınlarda görülen idrar kaçırmanın tedavisinin mümkün olduğunu ifade eden uzman isim, tedavi türünün 3 kategoriye ayrıldığını belirtti.

Kadınların bu durumu söylemekten çekindiğini belirten Gök, obez kişilerin kilo vermesi, gece sıvı alımının kısıtlaması gerektiğini belirtti. Bununla birlikte aynı zamanda kişilere mesane eğitiminin verilebileceğini bu durumda da sadece belirlenen aralıklarda idrar yapabileceklerini ve mesane keselerinin tmamen boşaltılabileceğini ifade etti.

Son aşamada da cerrahi operasyonların yapıldığını (botox) belirtti. Gök, genellikle öksürük ve hapşırma gibi ani refleks karşısında kaçan idrarlar için cerrahi işlem önerdiğinin de altını çizdi.