Çocuğunuzun Ergenliğe Girdiğini Anlamak Çok Kolay

Çocuklarınızda ergenlikle birlikte bazı değişiklikler yaşanır. Cinsiyet hormono üretimini daha da hızlandırdığından dolayı  hem davranışsal hem de ruhsal olarak farklılıklar görmeniz gayet normal olacaktır. Fiziksel değişikliklerin başlanması daha çok ergenlik dönemiyle ortaya çıkmaktadır.
Çocuğunuzun Ergenliğe Girdiğini Anlamak Çok Kolay

Bu durum çocuktan çocuğa farklılık gösterdiği olabiliyor. Erkekler için ergenliğe giriş yaşına baktığımız zaman ise 10-14 yaş arasında olduğu görülüyor. Kızlarda ise 11 yaşındadır. Buradan anlamamız şu ki erkekler ergenliğe daha hızlı şekilde giriyor.

Erkek ve Kızlarda Ki Ergenlik Belirtileri

Kızlarda görülen ergenlik belirtilerinden en önemlisi ise göğüste büyüme görülmesi diyebiliriz. Göğüs uçlarında küçük yumrular başlanırken, acı hissiyatı duyulacaktır. Kızların ergenlik döneminde gelişim süreci erkeklere oranla biraz daha ağrılı şekilde sürebiliyor. Aynı zamanda kız çocuklarının göğsünün biri diğerine oranla daha büyük oluyor. Göğüslerde görülen şişme ve acıma duygusu 2 seneden sonra ortadan kalkacaktır.

Erkeklerde ki ergenlik sürecine göz atıldığında ise kızlarda olduğu gibi gözle görülür bir şey yoktur. Fakat testislerin boyutunda büyüme durumu yaşanabilir. Bir sene geçtikten sonra ise penisin boyutunda da bir büyüme fark edilecektir. Ereksiyon esnasında ise sperm salgılanmaya başlanır.

Vücutta Tüylenmenin Başlaması

Ergenlik sürecine giren erkek ve kızlarda görülen en önemli belirtilerden birisi de vücutta görülen tüylenme olduğu söylenebilir. Büyüme ve gelişim süreci hızlı şekilde tamamlanmaya çalışılırken göğüste ve testiste tüylenmeler fark edilecektir. Ayrıca erkek ve kızların koltuk altı bölümünde de tüylenmeler meydana gelecek. Aynı şekilde genital bölgede tüy olacak. Erkeklerde ise ergenlik döneminde hem göğüs hem de yüzde kıllanma olacaktır.

Ergenlik Dönemi Sivilceleri

Ergenlik dönemine adım atıldığı için yüksek seviyede diyebileceğimiz hormonlar salgılanmaya başlanacaktır. Bu hormonlar sivilcelerin ortaya çıkmasına neden olur. Yaz bezleri daha fazla artacağından dolaytı sivilce oluşumu normalden daha fazla olacaktır. Bu dönemde mutlaka hem vücudunuzu hem de yüzünüzü temiz tutmanız gerekiyor. Böylelikle daha fazla sivilce çıkmasını önleyebilirsiniz.

Gelişim Devam Ediyor

Bir yıl gibi süre zarfı içerisinde kızların boyu daha fazla uzamaya başlar. Kalçaları genişeleyecektir. Göğüsler ise daha iyi şekilde gelişme göstermiştir. Bu durum kızlara oranla erkeklerde daha geç şekilde görülür. Genital bölgede meydana gelen tüylenmeden sonra erkeklerinde omuzları genişlemeye başlayacaktır. Yüz olgunlaşır ve boy uzaması 20 yaşına kadar sürer.