Çıtır Çıtır Baklava Nasıl Yapılır?

Bayramların, özel günlerin ve kutlamaların olmazsa olmazı baklavalardır. Baklavanın tarihi çok çok eski yıllara dayanmaktadır. Çok eski yıllardan günümüze kadar ulaşan o muhteşem tadıyla nefis bir baklava yapmak istiyorsanız sizlere bir kaç tane püf noktadan bahsetmek istiyoruz.
Çıtır Çıtır Baklava Nasıl Yapılır?

Osmanlı mutfağının bizlere vermiş olduğu en güzel tatlardan biri olan baklava önemini ve değerini her geçen gün daha da arttıran bir lezzet halini alıyor. Hamur işi yapma konusunda el beceriniz bulunuyorsa baklava yapmanın size hiç bir zorluğu olmayacaktır. Evde çıtır çıtır birkaç tepsi baklava yapmak ve o mis gibi kokusunun evde dolaşmasını sağlamak tüm ev halkını mutlu edecek bir yöntemdir.

Baklava Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Öncelikle baklava hamuru için gerekli malzemelerin oda sıcaklığında beklemiş olmasına dikkat edin. Yumurta, sıvıyağ, yoğurt, sirke, tuz, un, kabartma tozu ve içine serpmek için dövülmüş ceviz ana hamur malzemeleridir. Üzeri için zeytinyağı ve tereyağı, şerbeti için ise şeker, su, limon ve tuz gerekmektedir. Tüm malzemeleri kullanış sırasına göre dizdikten sonra hamuru dikkatli bir şekilde ve yumuşak bir kıvam alana kadar yoğurun. Yumuşak hamurunuzu 36 eşit parçaya bölün. Her bezeyi elinizin içinde yuvarlayarak 15- 20 dakika boyunca dinlendirin. Dinlenmiş bezeleri altılı gruplar halinde açılmalı ve aralarına nişasta serpilmeli. Nişasta çıtırlık konusunda baklavaya yardımcı bir malzeme olacaktır.

Baklavanın Hazırlanmasında Son Aşamalar

6lı gruplar halinde hazırladığınız bezeleri elinizle hafifçe bastırarak açın ve daha sonra oklavanız ile tepsi büyüklüğünde bir hamur elde edene kadar açmaya devam edin. Açtığınız her hamuru tepsiye dizin ve aralarına dövülmüş ceviz içi serpiştirin. Bezeler bittiğinde baklavanız neredeyse hazır hale gelmiş sayılır. Tepsideki hamuru ister baklava dilimi şeklinde isterseniz de kare şeklinde dilimleyin. Eritilmiş tereyağı ve zeytinyağını her dilime temas edecek şekilde tepsinin üzerinde gezdirin. Fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Bir yandan da baklava şerbetini hazırlayın. Baklavalar fırından çıktıktan ve soğuduktan sonra şerbeti de ılık hale geldiği anda şerbeti ilave edin. Birkaç saat dinlendirdikten sonra çıtır çıtır baklavalarınız ikram edilmeye hazır hale gelmiş olacaktır. Afiyet olsun.