Bal bozulur mu, donmuş bal sağlığa zararlı mı?
Dünyada en sağlıklı be besleyici gıdaların başında bal gelmektedir. Arıların üretmiş oldukları bal insanoğlunun binlerce yıldır tükettikleri gıdaların başında gelmektedirler. Ev hanımları almış oldukları balların özellikle kış mevsiminde renk değişimine uğradıklarını görünce endişe ediyorlar. Bu balları ailelerine yedirmekten korkan ev hanımları bu durumun neden kaynaklandığını ve sağlığa zararı olup olmadığını merak ediyorlar.
BAL NEDEN DONAR?
Balın donmuş olması sıradan bir fiziksel değişimdir. Soğuk ortamlarda balda donma meydana gelebilir. Bu donma esasında balın kristalleşmesidir. Kristalleşen bal sadece fiziksel bir değişikliğe uğramıştır. Bu değişiklik ile balın içeriği etkilenmemektedir. Donmuş ballar da güvenle tüketilebilir. Hatta Avrupa’da donmuş bal tüketmek çok daha yaygındır ve bunun çok önemli bir nedeni bulunmaktadır.
SAHTE BAL TÜRKİYE’DE YAYGIN!
Sahte bal üretimi Türkiye’de oldukça yaygın bir durumdur. Bu sahte ballar iki türlü üretilmektedir. Birincisi tıpkı reçel yapar gibi fabrikalarda bal aroması kullanılarak şeker ile bal üretilebiliyor. Bu balların sağlığa faydası yoktur ve arı ürünü değildirler. Hazır reçel sağlığa ne kadar faydalı ise bunlar da o kadar faydalıdır. Sahte balın bir diğer formülü ise üretimi arılar üzerinden yapmaktır. Bu durumda arılara bol miktarda şekerli su hazırlanarak verilir. Arılar bu şekerli suyu bala dönüştürürler. Herhangi bir çiçekten vitamin alınmadan üretilen bu balın da sağlık açısından çok bir faydası yoktur.
BOZUK BAL OLUR MU?
Balın bozulması hiç kolay bir durum değildir. İmkansız denilemez ama bal pek bozulmaz. Sadece kristalleşerek donar. Bu donma gerçekleşen bal hakiki baldır ve bundan dolayı Avrupa’da yaygın şekilde tercih edilir. Türkiye’de ise çoğu kişi bu balları bozuk zannederek çöpe atarlar. Bal binlerce yıl bozulmadan kalabilirken donma ile bozulması mümkün değildir. Donmuş bal da ılık suyun içerisine kavanoz ile konulursa kısa sürede eski haline döner.