Anne Sütünü Arttırmanın Yolları

Anneleri en çok ürküten konulardan birisi de anne sütünün az olmasıdır. Anne sütünün az olması durumunda hangi besinlerin tüketilmesi gerekir? Anne sütünü arttırmanın yolları nelerdir? İşte yapabileceğiniz öneriler..
Anne Sütünü Arttırmanın Yolları

Dr. Fevzi Özgönül, annelere birçok tavsiyelerde bulundu. Maydanoz, nane, mısır gevreği ve aşırı unlu besinlerden annenin mutlaka kaçınması gerektiğini söyledi. Annelerin çok sık yapılan hatalardan birisi de çok aşırı şekilde çay ve kahve içilmesidir. Çok fazla çay ve kahve içilirse anne sütünün olumsuz şekilde etkilenmesine neden olacaktır. Anne sütünün arttırılması için mutlaka Özgönül oldukça pratik bilgiler verdi.

Anne Sütü Nasıl Çoğalır?

Annenin mutlaka kahvaltı yapması gerekir. Genelde şeker ve sütün çok fazla arttırıldığına yönelik bilgiler var. Fakat bu bilgiler yanlıştır. Şekerli içecek ve tatlılara başvurulduğu zaman süt üretiminde aksamaların meydana gelmesine yol açar. Anne sütünde bir azalma durumu meydana gelir. Demir deposu olması açısından kahvaltıda mutlaka 1 tane kuru incir ve bir kaşık pekmez yenmelidir. Annenin güç durmasına da katkı sağlamış olur. Aynı zamanda kahvaltıda seviyorsanız bir bardak meyve suyu tüketebilirsiniz. Taze sıkılmış meyve sularının mutlaka tercih edilmesi gerekir. İştah açması içinde yeşillik, zeytin, yumurta ve peynir gibi besinleri de tercih edebilirsiniz. Aralarda mümkün olduğunca az diyebileceğimiz ölçüde çay ve kahve içilmelidir.

Öğle Yemeği: Öğle yemeğine geldiğinde de mutlaka annenin dikkatli beslenmesi gerekiyor. Anne sütünü arttırmak adına faydalı besinleri tüketmek en iyisi olacak. Hazmı kolay besleyici besin kaynaklarını tüketmeye gayret edin. Özellikle etli sebze yemekleri ve zeytinyağlıları tercih edebilirsiniz. Kara lahana, ıspanak, pazı ve yeşil fasülyeyi de tüketmenizde fayda var. Anne sütünün azalmaması ve tam aksine arttırılması adına marul salatası oldukça iyi gelecektir diyebiliriz.

Akşam Yemeği: Uyku düzenin bozulmasına yol açacak besinlerden mutlaka uzak durulmalıdır. Özellikle gaz oluşturmaya neden olacak baklagilleri az tüketin. Meyveleri daha az tüketmenizi tavsiye ediyorum. Akşam en güzeli bir çorba ve yanında da hafif bir sebze yemeği en güzeli olacak.

Op. Dr Aslı Alay, erken doğan bebeklerin ya da yoğun bakımda kaldığı için emziremeyen annelerin sık aralıklarla süt sağılması gerektiğini vurguladı. Geceleri 2-3 saat aralıklar eşliğinde süt pompası boşaltılmalıdır. Sağılan süt depolanarak uygun şartlar altında kullanılmaya başlanabilir. Bebeklerin bazıları meme uçlarını tutamıyor. Böyle durumlarda da meme ucu kullanılabilir. Anne sütü bebeğinizin sağlıklı bir yaşam sürmesi ve hızlı şekilde gelişimini tamamlaması açısından oldukça önemlidir. Anne sütü,  sindirim sistemi enfeksiyonlarına karşı korunmaya yardımcı olur. Anne sütünün bir diğer faydalarından birisi de anneyi meme ve yumurtalık kanserinden korumaya yardımcı olmasıdır.

Anne Sütü Neden Kesilir?

Yoğun stres ve üzüntü içerisinde kalan annelerin sütünde kesilmeler yaşanıyor. Bu sebepten dolayı anne mümkün olduğunca bu ortamlardan uzak durmalıdır. Mümkün olduğunca beslenme düzenine uyum sağlamalıdır. Protein alımının yanı sıra kalsiyum içeren gıdalara başvurması gerekir. Özellikle laktasyonda olan kadınlarında  bir kase yoğurt, bir bardak süt ve  aşırı oranda beyaz peyniri tüketmesi gerekiyor. Anne sütünün arttırılması için hayvansal gıdaların alınması oldukça önemli bir konudur. Uzak durmanız gereken besinlere göz attığımızda  kahve, çay, alkol ve sigaranın olduğunu belirtmemiz lazım.

Meme ucu bakımıda oldukça önemli bir konudur. Çünkü bazı zamanlarda meme uçlarında iltihaplanmalar meydana gelebilir. Meme ucu sorunları yaşandığı zaman mutlaka uzman hekime başvurularak kontrollerin yapılması sağlanmalıdır. Meme ucunda kanama ya da acı hissiyatı olduğunda da annenin mutlaka bebeği emzirmeye devam etmesi gerekiyor.

Hastane ve alışveriş merkezlerinde bebeğin rahat ettiği odaların olması gerekir. Bebek bakım odalarında bebeğin bakımları yapılmalıdır. Anne sütünü bebeğinize verilme yaşı da dikkat edilmesi gereken bir başka konudur. İki yaşına kadar mutlaka anne sütünün verilmesi gerekir. Emziren anne bol bol su içmelidir. Dengeli, düzenli ve bir o kadar da yeterli düzeyde beslenmelidir.  Yalancı emzik, mama ve biberonlar süt üretiminin azalmasına neden olacaktır. Bu sebeple bu tür şeylerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Anneler göz göre göre süt kesilmesine neden olacak davranışlar içerisine giriyor.