Salih Kılınç

Salih Kılınç

İsmetpaşa caddesi yenileme çalışmaları hakkında vatandaş ne diyor?

Geldik yazımızın son bölümüne…

 

İsmetpaşa Caddesi yenileme çalışmaları hakkında, itirazları, bu itirazlara Uşak Belediyesi’nin vermiş olduğu cevapları yayınlamıştım. Türkiye’de hiç örneği olmayan bu çalışma, örneği olmayan diyorum. Birçok kentte İsmetpaşa Caddesi gibi çok önemli cadde ve sokaklarda yenileme çalışması yapılmış. Ancak, bu çalışmaları yapan belediyeler, yenileme ücretlerini ya kendileri karşılamış, ya da mülk sahipleri ile yarı yarıya diyerek masrafları paylaşmış. Tamamı vatandaşa yıkılmamış.

Uşak Belediyesi, muhammen bedeli 9 milyon 714 bin TL 88 kuruş olarak belirlediği yenileme ihalesini yüzde 18 tenzilat yapan ortaklığa 7 milyon 888 bin 850 TL’ ile Tacettin DENERER&METNES İNŞAAT TURİZM GIDA SAN.TİC.LTD.ŞTİ iş ortağı METNES İNŞAAT TURİZM GIDA SAN.TİC.LTD.ŞTİ ortaklığına vermiş.

Bu bedelin tamamı vatandaşın cebinden çıkacaksa; tabi ki Uşaklı hemşerilerimizin de İsmetpaşa Caddesi yenileme çalışması hakkında ne düşündüğü ve ne dediği benim açımdan çok önemlidir.

Buyurun!

Şimdi de söz sırası Uşaklı hemşerilerimizde..

Okan Oduncu (Boyacı Ustası); “Bu havada ne mantolama yapılır, ne de boya. Patır patır dökülür. Verilen paraya yazık.”

Aydın Hürriyet Yalçın(Cadde üzerinde mülk sahibi); “Salih Bey. İki sene önce caddede işyeri olan kişilerle yaptığı toplantıda Başkan Mehmet Çakın'a birtakım sorular yöneltmiş ve önerilerde bulunmuştum. Belki size bu sorular araştırma konusu olabilir. İşte sorularım ve geçiştirme cevapları:

  1. Soru: Siz ve daha önceki belediye başkanları belediye yetkisinde bulunan ve şimdi şikayetçi olduğunuz ve düzeltmeye çalıştığınız konularda şimdiye kadar hiç bir yaptırım uygulamadınız. ( Düzensiz, standart dışı tabelalar. Boyasız, sıvası dökülmüş binalar. Cadde tarafına konmuş klima ünitelerinin çirkin görüntüsü vs.). Şimdi çıkmış bizim işyerlerimizi tekdüze bir standartta sokmaya çalışıyorsunuz. Cevap: eveleme, geveleme. " Çok güzel ve modern olacak".
  2. Soru: Binaları, giydirip güzelleştirirken, kaçak bölümleri de (daha çok çatılarda) güzelleştirecek misiniz? Bu kaçak bölümlerin resmileştirilmesi sayılmaz mı? Bu durum kat irtifaklı binalarda çeşitli hak ihlalleri oluşturuyor. Cevap : " Benden önceki belediye başkanları da bu konuda hiç bir adım atmamış".
  3. Soru: Öneride bulundum; gelin bütün bunları yapmak yerine belediye öncülüğünde, eski binaların bulunduğu ana caddede, depreme dayanıklılık, riskli bina tespiti gibi daha önemli çalışmalar yapalım dedim.

Cevap: "Kimse kendi binasının durumuyla yüzleşmek istemez (aynen böyle) dedi.

Habere koyduğunuz fotoğrafın çekildiği yerdeki 3-4 yıl önce mantolaması ve yeni boyası yapılmış Kemikli İşhanı’nı boyamaya kalkmışlar.”

Ali Börekcioğlu (İnşaat Mühendisi): “Ağaoğlu oteli yanındaki Kırhallı Apartmanı önüne kurulan iskele bir ayı geçti, iş hala bitmedi. Şu kriz ortamında esnafımızın çektiği çileyi protesto ediyoruz.”

Onur Genç: “Yapılan iş hiçbir şeye benzemiyor. 70 senelik binaları boyayacaklarına yerdeki parke taşlarını değiştirsinler. İnsan adım atmaya korkuyor taşa basınca taşın altındaki pis su insanın yüzüne kadar batırıyor.”

Sezai Tuna: “Cadde çok berbat hiç bakım yok.”

Ali Riza Kanhan; “Boya yaptıracaklarına yol yaptırsın Uşak Belediyesi. Caddenin yolları perişan durumda.”

Ben şahsen İsmetpaşa Caddesi’nde yapılan yenilme çalışmalarının caddede ne gibi değişiklikler yarattığını kavrayamadım. Vatandaşın cebinden çıkan 7 milyon 888 bin 850 TL ile bir fark yaratılmasını bekledim. Belki yaşlandığım için ben görememşimdir diyeceğim. Ama yukarıda görüşlerini verdiğim  vatandaşlarda bu işten hiç mmenun değil.

O vakit Uşaklı olarak; “Bu işi yapmanın manası neydi?” diye sormak da bizim hakkımız diye düşünüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Salih Kılınç Arşivi