Yumurtayı Rafadan Pişirmenin Püf Noktaları

Yumurta pişirmek basit gibi görünse de aslında dikkat isteyen bir iştir. Bununla ilgili bazı püf noktalarına dikkat edildiğinde daha lezzetli yumurtlar elde edilebilmektedir.
Yumurtayı Rafadan Pişirmenin Püf Noktaları

Bilindiği üzere yumurta genellikle rafadan ya da kırarak olmak üzere iki şekilde pişirilmektedir. Özellikle rafadan yumurta pişirme süresi bakımından özen istemektedir. Bu konuda herkesin damak lezzeti farklı olup kimileri az pişmiş severken kimileri çok pişmiş yumurta tercih etmektedir.

Önemli protein kaynaklarından biri olan yumurtanın haşlanarak tüketilmesi rafadan olarak isimlendirilmektedir. Bu yumurta az pişmiş, kayısı kıvamında, sert gibi şekillerde yenmektedir. Bunları doğru şekilde yapabilmek için bazı önemli noktalara dikkat edilmelidir.

Rafadan Yumurta Nasıl Pişirilmelidir?

Rafadan yumurta pişirmek için iki yöntem vardır. Bunlardan birincisi yeteri kadar büyük olan bir cezveye bir yumurta için üzerini az geçecek şekilde su koyulur ve içerisine yarım ya da bir çay kaşığı tuz ilave edilir. Tuz kaynama sırasında yumurtanın çatlamasına engel olmaktadır. Su kaynamaya başladıktan sonra ocak kısık ateşe alınmakta ve en az bir dakika beklenerek ocağın altı kapatılmalıdır.

Diğer bir yönteme göre ise rafadan yumurta için yumurta kaynayan suyun içerisine koyulmaktadır. Bunun ardından yumurta birkaç dakika kaynatıldıktan sonra yemeye hazır hale gelmektedir. Genellikle kaynama süresi yaklaşık üç dört dakika civarında olmaktadır.

Rafadan Yumurta Pişirmek

Rafadan yumurta pişirirken bekleme süresi cezvenin türüne, su ve tuz miktarına, yumurtanın büyüklüğüne göre farklılık gösterebilmektedir. Bundan dolayı birkaç denemenin ardından ideal süreye kolaylıkla ulaşılmaktadır. Piştikten sonra rafadan yumurtayı rahatça yemek adına birkaç saniye soğuk suya tutulması tavsiye edilmektedir. Ayrıca bir defada haşlanacak olan yumurtanın sayısının da en fazla dört olması gerekmektedir. Bu sayede yumurtalar daha iyi pişmektedir.