Yağmurda araç kullanırken bunlara dikkat edin

Araç kullanmak son derece dikkat istiyor. Hele ki havaların böyle soğuk olduğu kış aylarında! Yağmur yasmasıyla birlikte, sürücülerin çok daha dikkatli bir şekilde araç kullanması gerekiyor.
Yağmurda araç kullanırken bunlara dikkat edin

Peki yağmurda araç kullanmanın püf noktaları nelerdir?

Yağmurlu havada yola çıkan bir sürücünün ilk olarak direksiyon ayarını yapması ve oturma pozisyonu düzeltmesi gerekiyor. Çünkü kış aylarında sürücülerin daha kalın kıyafetlerle direksiyon başına geçmesi, hareket kabiliyetinin zayıflamasına neden oluyor.

Sürücülerin görüş açısını en çok etkileyen faktör ise camlarda oluşan buğu! Aracınızın havalandırmasını kullanmak, araç camında buğu oluşmasının önüne geçecektir. Dikkat etmeniz gereken hareket halindeki aracınızın içinin çok sıcak olmaması! Çünkü ısınan hava, araç camlarında buğu oluşmasını hızlandıracaktır.

Kış aylarında yola çıkarken en çok dikkat etmeniz gereken faktörlerden bir diğeri de aracınızın lastikleri! Yanlış lastik ve jant seçiminin pek çok kazaya neden olabiliyor. Çünkü yanlış tercihler hem aracınızın yol tutuş kabiliyetini etkiliyor hem de fren performansını azaltıyor. Sürücülerin mutlaka kış lastiği kullanması gerekiyor. Çünkü standart lastikler hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde etkisini yitiyor.

Sürücüler yağmurlu havalarda mutlaka takip mesafesini arttırmalıdır. Normal havalarda öndeki araçla bırakılan takip mesafesi, yağışlı havalarda mutlaka arttırılmalı! Böylece olası bir lastik kaymasında herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için önlem alınmış olur.

Direksiyonunuzu 9:15 pozisyonunda tutmanız da oldukça önemli! Çünkü bu tutuş biçimiyle direksiyona tam manasıyla hakim olacaksınız. Eğer sert rüzgarların estiği bir günde araç kullanıyorsanız, havanın etkisiyle aracınız yoldan çıkabilir ya da şerit değiştirme eğilimi gösterebilir. Direksiyona tam manasıyla hakim olduğunuzda ise bulunduğunuz şeritten çıkma ihtimaliniz neredeyse sıfıra inmiş olur ve çok daha güvenli bir yolculuk yaparak kazalara karşı önlem almış olursunuz.

Özellikle yağışın bol olduğu havalarda sürekli şerit değiştirerek araba kullanmayın. Islak zemin nedeniyle hakimiyetini kolay kaybedebilir, daha da kötüsü yoldan çıkabilirsiniz. Aniden fren yapmak ya da tam tersi aniden gaza basmak da yağışlı havalarda son derece tehlikelidir. Ani refleksler aracınızın vereceği tepkiyi değiştirebilir ve sürücü de kolaylıkla hakimiyetini kaybedebilir.