Üşümeye iyi gelen yiyecekler

Üşümeye iyi gelen yiyecekler

Havaların bir soğuk, bir sıcak gitmesi özellikle kış aylarında hastalığa olan eğilimi de arttırmaktadır. Soğuk havanın vereceği zararlardan korunmak için kişinin uygulayacağı her çözüm hasta olmamak adına atılan en doğru adımları oluşturur. Bu sebeple bu yazımızda sizlere üşümeye iyi gelen yiyecekler nelerdir, üşümeye ne iyi gelir? Sorularına yanıt vermek istedik.

Soğuyan havalar nedeni ile vücut ısısındaki değişimler bağışıklık sistemini bozarak hastalıklara sebep olmaktadır. VM Medical Park Pendik Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sebahattin Karahan, soğuk havanın etkilerinden nasıl korunulacağı konularını aktardı. “ Kış döneminde ısınmak için aşırı derecede meyve yemek yerine acı biberi tercih edin. Yemeklerde karabiber kullanın. Çay ya da suyu karanfil ile tüketin. Şekerin eneji verici etkilerinden yararlanmak adına patates, havuç, kabak, lahana tüketin.” dedi.

Kış aylarında üşüdükçe enerjimiz düşer. Enerji düşüşlerinde en çok yararlnılan kaynak ise yemektir. Fazla yemek kilo aldırır. Güneşin yüzünü göstermemesi ile birlikte D vitamini ihtiyacı da giderilemez ve depolar azalır. Bu durum ise kişiyi depresyona sokar. Depresyonda olan kişiler de genelde, karbonhidrat yeme isteğinde artış meydana getirir.

VM Medical Park Pendik Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sebahattin Karahan, soğuk sebebi ile meydana gelen etkilerden nasıl korunacağımızı aktardı.

DEĞİŞEN HAVA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATIYOR

Sağlıklı bir kişinin vücut ısısı 36,5-37 derecedir. Vücudumuzun ısı denge merkezi beynin hipotalamus alanıdır. Ani ısı değişiklikleri vücut ısı dengesini bozabilir. Bu durum bağışıklığı bozarak çok daha kolay hastalanmaya sebep olur. Kış döneminde hastalıklar ile birlikte seyreden ateş, kırgınlık, burun akıntısı, vücutta kırgınlık, öksürük, balgam gibi şikayetler yaşanması halinde dahiliye polikliniği hizmet vermektedir.

HAVUÇ VE KABAK VÜCUT ISISINI YÜKSELTİR

Şekerli yiyecekler enenji vererek vücut ısısını arttırır. Ancak şekerin aşırı tüketimi de diyabet olmak üzere birçok hastalığın seyrini arttırır. Bu sebeple şeker anlamında zengin olan sağlıklı gıdaların tüketilmesi önemlidir. Kabak, patates, havuç,lahana, tarçın, zencefil, zerdeçal, karabiber,acı biber, yeşil çay vücut ısısını arttırmak isteyen herkesin güvenle tüketebileceği sağlıklı besinlerdir.

AŞIRI MEYVE ZARARLI

Meyvelerde yer alan vitaminler vücudumuz için her ne kadar yararlı olsa da içerdiği şeker bakımından zengin olması sebebi ile aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.