Üniversite Kaydı Nasıl Yapılır

Öğrencilerin üniversite kaydı dönemini yakından takip edip, evraklarını eksiksiz olarak tamamlaması gerekmektedir.
Üniversite Kaydı Nasıl Yapılır

Üniversite kaydı, öğrenci seçme sınavları sonucunda tercih ettikleri okulun, tercih ettikleri bölümüne yerleştirmeleri ile netleşen süreci, ilgili üniversitenin talep ettiği belgeleri öğrenci işlerine sunması ve işlemlerini tamamlayarak resmi olarak üniversitenin öğrencisi olduğu sürece denir.

Öğrencilerin 7 yaşından itibaren sürekli olarak hazırlandıkları, çalıştıkları, emek verdikleri tüm sürecin, eğitim öğretim nezdinde sonucunu, ödülünü aldıkları sınav, üniversite sınavıdır. Öğrenciler sınav sonuçlarına, ortaöğretim başarı puanlarına göre tercih ettikleri, istedikleri bir üniversitenin bir bölümüne yerleştikten sonra bir sonraki adıma geçiş ve heyecanı başlar. Öğrencinin okuyacağı şehir, üniversite ve bölüm belli olduktan sonra, hem velileri hem öğrencileri farklı telaşlar sarmaktadır.

Kayıt Tarihleri

Sınav sonuçlarının açıklanması, kontenjanlara dolduran öğrencilerin tam listesi, yedek listelerini açıklayan okullara başvurular da yapıldıktan sonra, öğrencilerin kayıt işlemleri başlamaktadır. Üniversiteler ÖSYM tarafından belirlenen kayıt tarihleri sonrasında, bölümlere özel kesin kayıt tarihlerini açıklarlar. Öğrenciler kayıt olacakları üniversitenin, okuyacakları bölüme dair doğru kayıt tarihini takip etmeli ve mutlaka talep edilen belgeler ile birlikte kesin kayıt işlemlerini tamamlamalılardır.

Gerekli Belgeler

Elektronik kayıt işlemleri haricindeki tüm kayıt işlemleri için öğrencilerin kayıt işlemleri sırasında bizzat bulunmaları gerekmektedir. Üniversiteler tarafından istenilen tüm belgelerin eksiksiz şekilde teslim edilmesi gerekmektedir. Üniversite kesin kayıt işlemleri için öğrencilerin teslim etmesi Öğrencinin mezun olduğu ortaöğretim okuluna ait diplomanın aslı veya onaylı örneği,

*12 adet vesikalık uygun fotoğraf,

*Katkı payının (harç ücretinin) ödendiğini gösteren banka dekontu,

*Askerlik ile ilgili sorun teşkil eden bir durum olmadığını gösteren belge,

Bu bilgilerin üniversite tarafından talep edilen şekilde eksiksiz olarak sunulması gerekmektedir. Belgelerin eksik olması veya istenilen şartlara uygun olmaması durumunda, kayıt işlemleri tamamlanmaz ve üniversitelere kesin kayıt tarihi kaçırılırsa, sınav ile kazanmış olduğu hakkı kaybeder.