Tuz Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tuz asit ve bazın karışmasıyla ortaya çıkan maddeye verilen isimdir. Vücutta eriyen ve gerekli besinlerin başında yer alır. İnsanların yanı sıra, hayvanlarında temel besin yapı taşlarında yer alır. Tuz, yemeklerin vazgeçilmezi olan baharatların başında yer alıyor.
Tuz Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu yüzden mutfaklarda tuz olmadan neredeyse hiçbir yemek yapılmıyor. Fakat normal bir kişinin günlük tuz tüketimi 5 gramken artan obezite tehlikesi ile 18 grama kadar çıkabiliyor. Durum böyle olunca da almamız gereken tuz miktarında gün geçtikçe artıyor. Tuz tüketilmemesi gereken hastalığınız olmasa dahi aşırı tuz tüketimi ileride kalp krizi, obezite, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları tetiklemektedir. Günlük tuz miktarını 5mg ile sınırlayan Dünya Sağlı örgütüne göre, her kişinin vücut indeksine göre tuz miktarı değişiklik gösterir. Bu yüzden de herkesin doktoruna danışarak ve gerekli testleri yaptırarak tuz miktarını hesaplatabilir.

Tuzun Vücuda Zararları Nelerdir?

Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi, tuzun da fazlası vücuda büyük zarar vermektedir. Tuzun az kullanımı sık sık bayılmaya, tansiyon düşüklüğüne ve vücut dirençsizliğine sebep olur. Fazla tüketimi de obezite ye, iştah fazlalığına, felce sebep oluyor. Üstelik böbrek taşı, safra kesesi sorunlarına, ödeme ve idrar yolu enfeksiyona sebep olur. Mümkün oldukça tüketilmesi istene tuz doğal tuzdur. Doğal tuzun içindeki maddeler vücuda daha az zarar verir. Evinizde kullandığınız tuzun doğal tuz olduğunu anlamak için yapmanız gereken en basit yol; 1 su bardağı üzüm sirkesinin içine 1 yemek kaşığı tuz atılır. 10 dakika sonra tuz çökmez köpürmeye başlarsa, bilin ki tuz doğal olmayan rafine işlem görmüş tuzdur.

Fazla Tuz Kullanmamak İçin

  1. Hazır ve paket ürünler kullanılmaması.
    2. İşlenmiş etleri daha az kullanmamız.
    3. Tuzlu yemeklerin daha az yapılması.
    4. Fındık, badem, ceviz, semizotu gibi tuzlu ve yağlı besinlerin yemeklerde kullanılmamalı
    5. Hazır yufkalar yerine ev yapımı kullanılmalı
    6. Galeta, patlamış mısır, hazır çorbalar fazla tuz içermektedir bunların kullanımının azalması.
    7. Meyve ve sebze tüketiminin arttırılması.
    8. Yemeklerin taze otlar veya kuru otlar ile tatlandırılmalı.